Финансовите пазари традиционно са нещо много хубаво за дългосрочните инвеститори. Всъщност, те са почти незаменим инструмент за всеки, който иска да повиши спестяванията си с темпове, превишаващи тези на инфлацията (поне ако се съди от историческото им представяне).

И ако доходност от 20% за широкия щатски индекс S&P 500, при това само от началото на годината, е неоспоримо доказателство за превъзходството на този пазар, доходност като тази (която отведе индекса до рекордни стойности) трябва да задейства "червената лампа" за всички инвеститори.

Защо? Много просто.

Ако средната годишна доходност на индекса е 9% в дългосрочен план, то доходност от над 20% за девет месеца (над два пъти по-голяма от средната) може и да е прекомерна. Да, пазарът може и да продължи нагоре, но това не означава, че си струва да поемете риска срещу потенциалната премия, която да очаквате.

Финансовите пазари са интересни, защото на тях инвеститорите винаги могат да открият добри предложения и алтернативи. Но те се отличават и със специфичните си моменти, когато е по-добре да сте извън тях.

И вместо да се опитвате да прогнозирате кой един от 100 актива би се повишил, или би паднал по-малко от пазара, в момент на трудности - не е ли по-добре просто да стоите отстрани и да наблюдавате търпеливо? Всъщност кой би искал да губи пари? Това противоречи на двете основни правила на Уорън Бъфет за успех в инвестирането - "правило 1 - никога не губи пари. Правило 2 - виж правило 1".

Едва ли трябва да отговаряме на реторичния въпрос - "защо Бъфет държи рекорден кеш в момента?".

Оракулът от Омаха винаги е казвал, че трябва да се залага на американския бизнес с хоризонт вечност. Факт е обаче, че в момента Бъфет, чрез управлявания от него инвестиционен фонд Berkshire Hathaway държи рекордните 122 милиарда долара в брой.

Паричните средства на инвестиционния конгломерат са на стойност близо 60% от портфейла му от публични компании, което е най-големият дял от преди финансовата криза.

Едно от любимите съотношения на Бъфет предполага, че американският фондов пазар е по-надценен отколкото е бил в разгара на балона точно преди финансовата криза! Повече обяснения са излишни... Ако Бъфет стои търпеливо (макар и под огромния натиск на инвеститорите за доходност, в среда в която индексите се представят далеч по-добре), кои сме ние, че да се впускаме на пазара "надолу с главата"?

И сега ще предположа нещо, което на пръв поглед противоречи на стотиците статии, които съм написал. Но само на пръв прочит. И то звучи така - "може би е време да държите спестяванията си на сигурно място - като например в депозити (доколкото депозитите могат да се приемат, като напълно защитени алтернативи)". И да - не става въпрос за период от вечност. А по-скоро за известно време, докато "буреносните облаци се разсеят" със или без протичането на буря.

Има моменти и моменти. А в момент, като настоящия отличаващ се с - тотална обвързаност на финансовите пазари и активи; непредсказуем щатски президент, който може да стане още по-агресивен с предстоящите президентски избори през следващата година; търговска война между двете най-големи световни икономики с потенциални много косвени жертви (предимно от развиващите се страни); реална опасност от военен конфликт с Иран; Brexit, който едва ли може да се случи по "цивилизован начин"; рекордна световна задлъжнялост; обърната лихвена крива, предизвестник на всички рецесии в исторически план; забавяне на световния икономически ръст и печалбите на компаниите във водещите региони; развихряне на потенциална валутна война; невиждан в историята експеримент от страна на централните банки, свързан с отрицателни и рекордно ниски лихви, които могат да навредят сериозно на банковата система и още много и много други заплахи (за които дори може и все още да не знаем), моментът да си стоите кротко в депозити, може и да е по-добър отвсякога.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.