Много инвеститори се противопоставяха на прогнозите, че Европейската централна банка ще стане "ястреб" и ще вдигне значително лихвените проценти. Но тези призиви, повтаряни през годината, сега изглежда далновидни, след историческото увеличение на лихвения процент от 0,75 процентни пункта на ЕЦБ и индикациите, че централната банка ще затегне още повече, за да укроти инфлацията.

Цените на енергията в Европа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна и спирането на доставките на газ от Москва на голям европейски тръбопровод и това предизвика инфлация, която сериозно изплаши европейските регулатори. Макроикономическите развития се разгърнаха на валутните пазари. Валутите имаха особено нестабилна година, като индексът на щатския долар се повиши с 14%, а еврото и йената паднаха до дъно от две десетилетия.

Но противно на повечето очаквания, най-лошото за валутните пазари, може и да не е отминало, а доларът да се насочи към най-добрата си година досега, поне според прогнозите на Йенс Нордвиг, основател на Exante Data, базирана в Ню Йорк фирма, която анализира данни, за да помогне на институционалните инвеститори да се ориентират на глобалните пазари.

Според Нордвиг, в момента се намираме в изцяло нов макроикономически режим... Ето и какво още мисли експертът за представянето на валутите, цитиран от финансовото издание Barrons:

Ако имаме инфлация, централните банки не могат да имат облекчена монетарна политика; тяхната работа е да са "стегнати". Всички свикнаха с липсата на инфлация последните 20 до 30 години. Сега имаме инфлация. Всички смятаха, че най-лошото е минало.

В опасност ли е щатският долар?

В опасност ли е щатският долар?

Смятана за "икономическо оръжие за масово унищожение", американската валута все още няма алтернатива

След това получихме данни за индекса на потребителските цени в САЩ - повишение от 8,3% през август, спрямо нивото от предходната година, което показа, че не е така. Току-що видяхме най-голямото движение на пазара на акции след публикуването на индекса на потребителските цени за август: движение с четири стандартни отклонения, след като индексът Dow Jones падна с 1300 пункта във вторник.

Хората не могат да свикнат с идеята, че инфлацията няма да продължи няколко месеца, а по-скоро няколко години. Данните за индекса на потребителските цени през август показаха, че дори ако цените на горивата се понижават и стоките са се понижили, цените на стоките все още се повишават. Инфлацията е широкообхватна.

Всичко това сочи, че Федералният резерв ще продължава да повишава лихвените проценти още повече. Дори след индекса на потребителските цени през август, пазарът ценообразува в очакванията, че Фед ще промени и намали лихвите по-късно следващата година. Какво ще стане, ако Фед трябва да продължи да повишава лихвите през следващата година? Това ще бъде пълен шок за пазарите.

Нордвиг е на мнение, че няма да се върнем скоро към 2019 г. Всеки път, когато икономиката е била в затруднено положение, е имало спешни мерки и нулеви ставки и предпазни мерки. Този път може да има фалити. Няма предпазни мрежи на паричната политика. Инвеститорите може да не искат просто да имат дълъг капитал или кредит. Може би ще искат да имат много пари в брой. Може да купуват съкровищни бонове с доходност от 3% без такси.

При фиксирания доход инвеститорите не искат да влизате твърде рано. Изчакват, докато не видят драматично преоценяване на пазара, следвайки ходовете на Фед - вероятно през следващата година. Кога ще дойде време да се гмурнете в европейските и американските акции?

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Централната банка на САЩ вероятно ще ги задържи така задълго, смятат експерти

Когато сметнете, че цикълът на затягане на паричната политика е изтекъл. В САЩ трябва да се види спад на базовата инфлация. Инфлацията вероятно ще се понижи, но ще остане над целта, така че ще видим някои битки във Фед. Няма да видим повишения от 75 базисни пункта вечно, но може да има сценарий, при който Федералният резерв да повиши лихвите агресивно тази година, а след това през следващата година да направи куп повишения от 25 базисни пункта.

Европа вероятно е преживяла най-големия енергиен шок в историята - по-голям от този през 70-те години. Сметките за енергия в Европа скочиха от 3% от брутния вътрешен продукт на 8% много бързо и това повали еврото. ЕЦБ ще трябва да затегне агресивно, защото проблемът с инфлацията е толкова голям - и не само с енергетиката, но и с нарастващата инфлация на заплатите.

Лагерът на "гълъбите" в ЕЦБ, който по същество ръководеше политиката, загуби доверието си. Различни хора определят дневния ред. Германски икономист и ястребов член на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел вече е де факто лидер. ЕЦБ вероятно ще бъде по-решителна, отколкото хората си мислеха.

Колко бързо могат да накарат алтернативни доставчици да работят и колко добре могат да управляват спасяването на правилните индустрии като производството на енергия, ще бъде важно при определянето на това дали ще видим огромна криза за една година или многогодишна криза.

Тъй като балансът между търсене и предлагане е толкова стегнат, всяко допълнително събитие, което прекъсва доставките, ще има много по-голямо въздействие от обикновено. Има много движещи се части, включително колко студена е зимата и кога френската ядрена индустрия ще започне работа след тежък период това лято с гореща вълна.

Какво ще се случи във военно отношение също ще бъде важно. Имахме драматично развитие около Украйна, което дава на руския президент Владимир Путин по-малко влияние. Ако той бързо губи територия, това може да доведе до прекратяване на огъня при условия, които Украйна може да приеме.

Това не е основният ни случай, но стана по-вероятно, коментира още Нордвиг. Цените на енергията ще се понижат и еврото ще се повиши. Но това е повече сценарий за 2023 г., отколкото в близко бъдеще.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Трудно е да си представим цените на енергията да се сринат, освен ако Русия не започне отново да доставя газ. Може да го направи следващата година, но е трудно да си представим, че ще го направи тази зима. През следващите шест месеца Европа ще има трудна ситуация.

Отрицателните настроения за Европа бяха толкова крайни, че трябва да се обмислят и по-положителни сценарии. Фактът, че Украйна се справя по-добре във военно отношение, е положителен. Политическите инициативи на Европа за ограничаване на цените например са положителни. Има положителни развития от лоша отправна точка.

Сега има по-голяма вероятност нещо да се счупи по правилния път в Европа, но това не е така за Китай. Наскоро препоръчахме на клиентите да прибират печалби от дълги сделки в долари срещу кошница от валути, но все пак препоръчваме да се използват дълги долари срещу китайския юан, споделя още Нордвиг. Това може да бъде най-голямата година за долара, по-голяма от движението през 2001 г., и има шанс да надмине представянето си от 1980 г., прогнозира още финансовият специалист.

Има толкова много неща, които подкрепят долара: парична политика, мнението, че икономиката на САЩ може да понесе повече скокове, отколкото смяташе пазарът, и превръщането на САЩ в голям износител на енергия. Обикновено доларът се сриваше, когато цените на енергията се повишиха. Това беше преобърнато наопаки сега, когато САЩ ще бъдат най-големият доставчик на енергия [газ] за Европа. Китай има един от най-големите балони в света на своя пазар на недвижими имоти, който се разпада.

Това е многогодишен проблем. Банките няма да фалират, защото са предимно държавни предприятия и ще бъдат подкрепени. Но това е ужасно за растежа, защото икономиката зависи от жилищния сектор и строителството. На всичкото отгоре те имат Covid съпротива и има въпроси дали това се превръща в социална и политическа криза.

Китай растеше толкова дълго, че нямаше тест какво се случва, ако растежът е нулев или отрицателен. Китайският лидер Си Дзинпин няма да бъде изгонен, но може би има по-различни гласове, които създават политическа несигурност, смята Нордвиг. Политиците в Китай не са склонни да поемат повече дълг, необходим за масивен тласък на стимулите.

Ще се предадат ли в крайна сметка, за да помогнат на икономиката да се възстанови? Това предстои да видим... Те са свръхстимулирали толкова дълго и са имали такъв прекомерен кредитен растеж и свръхнатрупване, че не могат да направят много. Властите в Китай трябва да предоставят трансфери на едро [на пари] към потребителите.

Едва ли хората осъзнават колко голяма структурна промяна се случва около Китай. Важен показател са преките чуждестранни инвестиции, които се сринаха. Това обикновено е бавно променяща се променлива, а не нещо от типа на една четвърт - но промяната ви казва, че мултинационалните компании се чувстват прекалено изложени на Китай.

Хората предричат края на долара всяка година - през последните 40 години. Можете ли наистина да имате правилна конкуренция с долара от тези други валути, когато техните емитенти имат толкова сериозни проблеми? Китай все още има затворена капиталова сметка и контролиран пазар на акции; няма свободно разпределение на капитала и двигателят му на растеж се срива. Европа е изправена пред най-голямата енергийна криза, която е виждала.