Въпреки политиката на количествени улеснения и понижаване на лихвите от страна на Европейската централна банка, пониженото доверие на бизнеса и влошената прогноза за икономическия растеж при възможността на Брекзит без споразумение между Лондон и Брюксел се отрази и на банковия сектор в страната. Лихвените проценти по кредитните карти във Великобритания достигнаха най-високото си равнище за последните 13 години през септември, а средният лихвен процент е бил 24,7% (и 23,4% през същия месец на миналата година). Това е и най-високата средна месечна стойност откакто сайтът moneyfacts.co.uk е започнал да събира данни за потребителските кредити.

Великобритания ще бъде ли застигната от вълната на понижаване на лихвите

Великобритания ще бъде ли застигната от вълната на понижаване на лихвите

Утре едва ли Bank of England ще промени основния лихвен процент, но повечето индикатори показват, че е вероятно това да се случи след Брекзит

Данните на moneyfacts показват, че докато средният месечен лихвен процент по кредитните карти в страната е бил в размер от 24,7%, спредът между офертите на пазара е огромен. Най-ниските лихви започват от 7,6% и достигат до впечатляващите 76% в случая на кредитната карта British Airways American Express Premium Plus.

"Потребителите, които използват кредитни карти за ежедневните си покупки, ще открият, че цената на заемните средства започва да се покачва и условията дори и по най-примамливите оферти за кредитни карти са се влошили", коментира анализаторът от moneyfacts Рейчъл Спрингъл. "Всъщност през последното тримесечие се сбогувахме с най-нисколихвената кредитна карта на пазара и видяхме, че дори лихвените проценти по най-примамливите оферти вече са по-високи."

Тенденцията на поскъпването на лихвените проценти по кредитните карти не е уникален феномен за Великобритания. През последните две години средният годишен лихвен процент по кредитните карти в САЩ надхвърли нивата си от 2008 г. и нарасна от 13,5% до над 17%, сочат данни на Bloomberg. Но Великобритания е в по-тежка ситуация по някои показатели от САЩ. Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, страната има най-ниското равнище на спестяванията от всички държави, които членуват в институцията. Нетното количество на заемите на Острова са достигнали отрицателна стойност от -5% от брутния вътрешен продукт, което означава, че британците теглят повече кредити, отколкото спестяват. В другия край на спектъра очаквано е Германия, където съотношението е +9%.

Как ипотечният дълг на САЩ нарасна от $112 милиарда до историческия връх от $15 трилиона?

Как ипотечният дълг на САЩ нарасна от $112 милиарда до историческия връх от $15 трилиона?

От 1949 до 2018 година неговият обем се е увеличил 284 пъти, показват данните

Но британците не просто са силно зависими от дълговете, а често не могат да си ги позволят. Още през април тази година Financial Times посочи, че в страната има повече от 8 милиона потребители, които имат проблеми с обслужването на заемите си. Засегнатата група включва не само хората с ниски доходи, а много по-широк спектър от населението на страната, включително и някои от по-високите квинтили на доходността. Всъщност проблемът на Острова е толкова сериозен, че през пролетта се проведе консултация в парламента за разрешаването на казуса.

Лихвите по ипотечни кредити в Германия доближиха нулата

Ипотечните кредити в Германия вече са почти безплатни

Идва ли времето на отрицателните лихви?

Начинът на задлъжняване на британските потребители се е променил през последното десетилетие, казват анализатори. Докато преди Голямата рецесия не е било странно медицинска сестра например да има необезпечен дълг от 100 хил. паунда, днес дълговите равнища са значително по-ниски, като средното е от 15 хил. паунда, като медианният задлъжнял индивид има доход от около 2 хил. паунда. Обикновено кредитите им са следствие именно от ежедневните плащания с кредитни карти. Интересното е, че в повечето случаи задлъжняването е към публични организации, като делът на хората, които дължат средства на компании извън частния сектор, се е удвоил за петте години до 2018 г. до 41%, сочат данните цитирани от Financial Times.