На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по отбраната във Великобритания. Тя ще управлява бюджет от 47 милиарда долара на година. С нейното назначаване шестте най-големи военни бюджета в Европа се управляват от жени, пише Quartz.

Франция отделя най-много средства за отбрана в блока - 59 милиарда долара през 2018 година, изчислени от Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, който следи глобалните военни финансови потоци.

Обединеното кралство заема второто място, следвано от Германия, Италия, Испания и Холандия. Десетата по размер на бюджета си за отбрана в Западна Европа - Швейцария също е назначила жена на поста. Виола Амхърд поема управлението в началото на тази година.

Международният списък с жените, заемащи управленски постове в отбраната, показва, че много държави са гласували доверие на дамите още в миналото. Норвегия, например, е избирала само жени за поста на министър на отбраната в периода от 1999-2017 година. Съвсем отскоро тази отговорност е прехвърлена на мъжете.

Испания също е имала три жени, ръководили отбраната на страната. Първата от тях е Карме Чакон, която поема поста през 2008 година по време на бременността си. Тя умира на 46 година заради проблеми със сърцето.

САЩ, чийто бюджет за отбрана е 600 милиарда долара и Китай с 250 милиарда долара досега не са назначавали жена да управлява военните въпроси.