Стойността на златото във вторник сутринта нараства на фона на страховете на инвеститори и търговците поради увеличаването на заразените от коронавирус в света и отслабването на долара, сочат данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта се покачва с 0,27% - или с 5,1 долара, до 1 910,8 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време поскъпнаха с 0,83% до 24,62 долара за унция.

Ситуацията с коронавирната пандемия продължава да бъде един от основните фактори, допринасящи за повишаването на стойността на златото. Увеличение на заболеваемостта се наблюдава по целия свят, редица страни отбелязват рекорден дневен ръст на случаите. На този фон страните въвеждат ограничения, които ще им позволят да поемат контрола върху разпространението на инфекцията, но засягат негативно икономиката.Цените на златото се подкрепят и от отслабващия долар. Обезценяването на американската валута традиционно подкрепя стойността на златото, тъй като в този случай металът става по-евтин за притежателите на други валути.

Инвеститорите също така продължават да наблюдават преговорите по пакета от мерки в подкрепа на американската икономика. Председателят на Конгреса САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин обсъждат размера на пакета от икономически стимули. По-рано Пелоси заяви, че пакетът може да бъде приет преди резултатите от президентските избори в страната, но според съобщенията в медиите икономическият съветник на американския президент Доналд Тръмп Лари Кудлоу заяви в понеделник, че напредъкът в преговорите е забавен.