В началото на търговията в понеделник американският долар се засилва спрямо еврото и йената, а китайският юан става по-евтин спрямо всички основни световни валути.

Стойността на златото намалява, след като централната банка на Китай понижи лихвите по кредитите за предприятия, засегнати от коронавируса, сочат данните от днешната търговията с ценния метал.

Общата валута днес сутринта поевтинява спрямо американската до $1,1082 за едно евро в сравнение с $1,1 093 за евро в петък.

По отношение на японските пари доларът поскъпва до 108,52 йени срещу 108,35 йени при закриване на валутната търговия в края на миналата седмица.

Еврото също слабо расте по отношение на японската валута и днес разменя срещу 120,26 йени в сравнение със 120,17 йени в предходната сесия.

Фунтът стерлинг спада към долара с 0,36% до $1,3159 за паунд и с 0,26% към общата валута до 1,1874 евро за паунд. На 31 януари Великобритания официално напусна Европейския съюз.

Китайската валута става по-евтина спрямо американската в първия ден на търговия след дългите новогодишни празници в страната и понеделник се търгува при курс 7,0149 юана за долар. Курсът е с около 1,2% по-нисък от този на 23 януари.

Китайската народна банка определи в понеделник референтна стойност от 6,9249 юана за един долар. Пазарният курс на китайската валута може да се отклони от официалната референтна стойност с не повече от 2% в двете посоки в рамките на сесията.

Загубите от юана са много по-слаби в сравнение с китайските борсови индекси, които губят около 8% по време на търговията, отбелязвато анализатори.

Цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк в понеделник сутринта се понижава с 2,85 долара, или с 0,18%, до $1,585,05 за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто спада с 1,22%, до 17,797 долара за унция.

Златото е традиционно безопасно убежище, популярно по време на икономически и други сътресения. Но някои инвеститори започнаха да се отърват от него след новината, че Централната банка на Китай реши в събота да подкрепи тези предприятия, които търпят загуби поради коронавируса, както и да даде нисколихвени заеми на важни организации.

Китайската централна банка  ще налее 1,2 трилиона юана (174 милиарда долара) в подкрепа на икономиката, засегната от епидемията на вирусна пневмония, предадоха световните агенции.