Цената на златото спадна под 1780 долара за унция във вторник сутринта, след като се понижи с 1,3% в предишната сесия, натиснати от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи агресивно да повишава лихвените проценти въпреки признаците за намаляване на инфлацията и забавяне на растежа.

Според данните от търговията днес сутринта към 10:15 часа българско време цената на фючърсикет за злато на нюйоркската борса Comex спада с 4,30 долара - до 1 777,10 долара за една тройунция,

На спот пазара благородният жълт метал се търгува по 1780,26 долара за тройунция, а среброто по 20,14 долара за тройнция, информира Ройтерс.

В последния коментар от президентът на Федералната банка на Ричмънд Томас Баркин каза в петък, че Фед ще трябва да продължи да премества лихвите в "рестриктивна територия", докато не види инфлацията устойчиво да пада в целевия диапазон за значителен период от време. Докато златото се разглежда като хедж срещу инфлацията и икономическата несигурност, по-високите лихвени проценти повишават разходите за държане на кюлчета без печалба.

Както отбелязва порталът MarketWatch, позовавайки се на коментара на главния пазарен стратег на Bannockburn Global Forex Марк Чандлър, "вината" за спада на стойността на този благороден метал е "възобновяването на укрепването от щатския долар." Индексът на американската валута вчера нарастна с 0,55%, до 106,22 пункта. А когато доларът се засилва, златото става по-малко доходен актив, в резултат на което стойността му пада

В същото време някои експерти смятат, че все още е невъзможно да се предвиди по-нататъшната динамика на цените на златото. "Твърде рано е да се правят заключения дали цената на златото ще продължи да намалява, но едно е ясно - цената от 1800 долара за унция се превръща в нова психологическа бариера", каза Крейг Ерлам, главен анализатор в брокера OANDA, пред MarketWatch.