Цената на златото леко поскъпва във вторник, като цената доближава 1790 долара за тройунция, сочат данните от търговията.

Днес сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпнаха с $2,1, или с 0,12%, до $1789,8 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1777,82 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се понижиха с 0,8% до 20,2 долара за унция.

Инвеститорите продължават да следят ситуацията на световната сцена, тъй като златото традиционно действа като по-надежден актив. Търсенето на злато се увеличава поради потенциалното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси въпреки протестите от Пекин. Това ще е първото посещение на америакнски представител с такава позиция от 1997 г. насам.

Доларът също влияе върху котировките на златото. Американските пари сега отслабват спрямо другите основни световни валути и индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес пада с повече от 0,2%.

Отслабването на долара е положително за котировките на златото и те може да достигнат кръглата сума от 1800 за унция в близко бъдеще. Това поведение на щатската валута се обяснява с факта, че инвеститорите и спекулантите очакват по-умерени темпове на паричното затягане в САЩ. Според CME Group 82% от анализаторите прогнозират увеличение от 50 базисни пункта на сконтовия процент на Федералния резерв през септември до 2,75-3%, а само 18% от анализаторите обмислят увеличение от 75 базисни пункта отново - както регулаторът направи два пъти през лятото.