През последните дни на годината златото отново припомни за себе си и затвърди очакванията, че има накъде да расте и през 2020 година. Благородният метал е напът да запише най-голямото си седмично поскъпване за последните повече от четири месеца, както и да приключи най-добрата си година от 2010 година насам.

В петък кюлчето злато се търгува на най-високата си стойност за последните седем седмици. Ралито на метала дойде въпреки постигането на временно споразумение между САЩ и Китай дало в резултат поскъпване на ценните книжа в Азия и Щатите.

От началото на 2019 година металът се търгува с 18% по-скъпо на фона на свалянето на лихвите от страна на централните банки. ФЕД, от своя страна, даде сигнал, че през идната ще ги запази без промяна след като през последните 12 месеца ги намали на три пъти.

Спот цените на златото са с 0,1% нагоре в петък до 1500,42 долара за унция по време на ранната търговия в Сингапур. Това е най-високата стойност от 4 ноември, когато стигнаха 1514,09 долара за унция.

От началото на тази седмица металът е поскъпнал с 2,1%, което е най-големият пик от началото на август насам. Междувременно през септември цените скочиха до 1557 долара за унция, което беше най-високата стойност за последните повече от 6 години.