Цената на златото във вторник сутринта е близо до нивото от 1750 долара за тройунция след седмица на спад.Пазарите продължават да оценяват перспективите за политиката на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:50 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 4 долара, или 0,23%, до 1738 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се търгува на спот пазара по за тройунция 1736,77 съобщава Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто паднаха с 0,4% до 18,802 долара за унция.

На фона на укрепващия долар, златото непрекъснато се обезценява вече шест търговски сесии подред - като през това време от ниво над 1800 долара, е загубило 3,7% от стойността си.

Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) ден по-рано се повиши с 0,77%, надхвърляйки 109 пункта в хода на търговията, а седмица по-рано показателят беше под 106 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно, когато се купува в друга валута.

Пазарите продължават да очакват сигнали от Фед относно паричната политика на американската централна банка. Шефът на регулатора Джером Пауъл ще говори на икономическа конференция в Джаксън Хоул по-късно тази седмица. Според CME Group 57,5% от анализаторите очакват увеличение на лихвите през септември със 75 базисни пункта до 3-3,25% годишно. Традиционно повишаването на лихвите подкрепя долара, което е негативно за търсенето и съответно за цената на златото.