Цената на златото в сряда сутринта се възстановява, след като се срина с 1,4% ден по-рано - под психологическата граница от 1900 долара за тройунция.

Според данните от днешната търговия цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 10,9 долара, или 0,57%, до 1923,1 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време поскъпват с 1,03% до $24,992 за тройунция.

Скъпоценният метал в сряда сутринта се връща към растеж на котировките, след като предния ден цената спадна с 1,4%, под 1900 долара за тройунция. Тази динамика беше подкрепена от връщането на инвеститорите към рискови активи и отлив от хедж фондовете след резултатите от преговорите между Руската федерация и Украйна.

Във вторник в Истанбул се проведе нов кръг от преговори между делегациите на Русия и Украйна. Ръководителят на руската делегация, помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински, каза, че срещата е била конструктивна и след нейните резултати Москва ще разгледа предложенията на Киев. Медински каза още, че е възможна среща между руския президент Владимир Путин и украинския Володимир Зеленски едновременно с евентуалното парафирането на мирния договор от външните министри на Руската федерация и Украйна.

Според анализатори на Oanda, цитирани от Wall Street Journal, златото ще остане на ниво над 1900 долара за унция, докато не се потвърди, че е приключила военната операция. "Въпреки че мирните преговори се движат в правилната посока, все още е твърде рано да бъдем прекалено оптимисти, за значителна деескалация", добавиха експертите.