Цената на златото в понеделник сутринта се понижи под психологическата граница от 1700 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:40 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $15,6, или с 0,91%, до $1693,7 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 2,39% до 19,77 долара за унция.

На спот пазара жълтият метал се търгува по 1686,08 долара за унция, съобщава Тrading Еconomics.

Инвеститорите оценяват силните данни за пазара на труда в САЩ. Макростатистиката подкрепи очакванията около затягането на паричната политика от системата на Федералния резерв, която традиционно подкрепя долара и задържа цената на златото.

Безработицата в САЩ падна до 3,5% през септември от 3,7% през август, според данни, публикувани в петък, въпреки че пазарите не очакваха процентът да се промени. Броят на новите работни места в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил с 263 хиляди, анализаторите прогнозираха число на ниво околи 250 хиляди.

Според CME Group 77% от анализаторите очакват Фед да повиши отново основния лихвен процент със 75 базисни пункта до диапазона 3,75 - 4%. Това може да стане четвъртото поредно увеличение с такъв темп и шестото увеличение от началото на годината. Затягането на паричната политика на Фед традиционно подкрепя долара, правейки златото по-малко достъпно за закупуване в други валути.

"Данните за безработицата биха могли да предоставят повече аргументи на централната банка да продължи да затяга паричната си политика, което може да подкопае привлекателността на благородния метал", каза Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services, пред Bloomberg. Експертът отбеляза, че цената може да падне до $1650 за унция, където ще срещне по-силна подкрепа.