В началото на есента единият от лидерите на пазара на смартфони - Samsung, беше изправен пред катастрофа. Излезлият на пазара Galaxy Note 7 се оказа със сериозен дефект, който принуди компанията да спре изцяло производството му и да изтегли всички вече продадени бройки.

Тогава изглеждаше, че най-големият печеливш от ситуацията е основният конкурент на корпорацията - Apple. Американският гигант пусна своя iPhone 7 на пазара, като провалът на Note 7 отвори вратата за по-голям успех на модела.

Samsung спира продажбите на Galaxy Note 7

Край! Samsung спира продажбите на Galaxy Note 7 по целия свят

Това ли е краят на модела?

Въпреки това днес Apple е изправена пред криза, подобна на тази със Samsung. Наистина, в доста по-малки мащаби от тази на южнокорейския производител, но все пак значителна.

Американската корпорация беше принудена да признае за проблем с предишния си модел - 6S. От ръководството на фирмата потвърдиха, че някои бройки имат проблем и се изключват сами без причина.

Технологичният лидер обаче побърза да обяви компенсация за клиентите си, като им предложи безплатна смяна на батериите на засегнатите смартфони.

"Броят на тези устройства е съвсем малък от всички iPhone 6S, произведени между септември и октомври 2015 година", твърдят от корпорацията в официалното си становище. В него обаче не се посочва конкретна причина за дефекта в батериите, пише CNN Money.

Потвърждението от страна на Apple дойде след като от Китайската асоциация на потребителите съобщиха за "значителен брой" местни потребители, оплакали се от подобен проблем с мобилните си устройства си.

От производителя успокояват, че дефектът не е свързан с безопасността на устройството, подобно на Note 7, чиято неизправност причини експлозии на батериите.

Според официалното съобщение на сайта на Apple всички клиенти, които имат подобен проблем със смартфона си, трябва да се обърнат към местния представител на компанията в страната. Това важи и за потребителите им от България. Представителите на производителя у нас можете да видите също на корпоративния сайт