След повече от година в очакване, една от най-големите загадки в света на геймърите вече е разгадана - най-накрая стана ясна цената на новата конзола на Microsoft - Xbox Series X от следващото поколение.

Конзолата ще струва 499 долара.

Xbox разкри цената заедно с датата на пускане. Както Xbox Series X, така и по-малката и по-евтина Series S ще бъдат пуснати на пазара на 10 ноември. Предварителните поръчки започват на 22 септември.

Текущото поколение Xbox One X също струва 499 долара, така че предстоящата конзола ще поддържа цената, която изглежда работи за Microsoft.

Поддържането на стабилна цена е добър ход, особено сега, когато икономиката все още се справя с продължаващата пандемия. Но стратегията на Xbox е по-малко фокусирана върху продажбата на нов хардуер, за разлика от тази на Sony и нейната конзола PlayStation 5. Xbox също така ще направи по-новите си игри съвместими с по-стари конзоли и в облачни пространства, както и продава Xbox Game Pass, като начин за тестване на повече игри, без да трябва потребителите да се ангажират с покупка.

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Коя конзола ще бъде по-желана? Преглед на техническите спецификации, дизайните и бизнес стратегиите зад двете устройства

Джейсън Роналд - директор на управлението на програми за Xbox Series X - коментира пред CNN Business през юли, че компанията "наистина се фокусира върху геймърите и не се опитва да ги принуди да купуват отделно устройство". Той добави: "Мисля, че точно това наистина ни отличава от конкуренцията."

Що се отнася до предстоящата PlayStation 5, Sony все още не е разкрила цената и точната си дата на пускане, но е ясно, че предстои конзолата да излезе на пазара този празничен сезон. Експертите прогнозират, че PS5 ще надмине Xbox, защото почти сигурно ще има по-добри ексклузивни игри.

"Microsoft е в трудна позиция", каза Дейвид Коул, основател и главен изпълнителен директор на изследователската компания DFC Intelligence.

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

Конзолите се оказаха устойчиви на икономически сътресения. Но как ще повлияе коронакризата на пазара?

В доклад, публикуван във вторник, DFC пише, че ако Microsoft може да произведе повече единици от своите конзоли, отколкото Sony, това може да даде донякъде предимство на Xbox Series X.

"Голямата неизвестност, която ще влезе в края на 2020 гoдина, ще бъде броят на хардуерните единици, които всъщност ще бъдат достъпни за закупуване", пише още в съобщението.