2017 г. бе интересна за технологична индустрия. Видяхме интересни нови джаджи, предвидими обновления на част от устройства и немалко провали. Но какво ще ни донесе 2018 г.?

Ето какво ни очаква:

Виртуална реалност

Виртуалната реалност щеше да превземе света. Но идеята да си сложим очила, през които да наблюдаваме 360-градусови видеа или да играем игри, не спечели особено много хора. През 2018 г. технология, подобна на тази, може да стане по-популярна - благодарение на устройство, което всички вече притежаваме: смартфона. Добавената реалност наслагва дигитални образи върху реалния свят, видян през камерата на вашия телефон. Смартфоните вече имат възможността за мощната технология - и всеки с достатъчно мощно устройство може да ги пробва.

Например, с ARKit на Apple, приложенията за iOS могат да направят карта на стаята и да използват променящо се осветление, за да създадат реалистични образи. Например, за да видите ще отива ли новия диван на цвета на пердетата още преди да сте го купили.

Роботите

Тази година роботите най-накрая ще излязат на улицата. За щастие, все още не на бунт срещу човешките господари. Няколко компании вече разработват роботи, които да обикалят залите на хотели и болници, да се борят с престъпността в моловете или просто да доставят храна на няколко пресечки. Те използват комбинация от GPS, сензори и камери, за да се ориентират.

Роботите вече срещат съпротива. Машина, която трябва да се грижи за сигурността, бе пусната в Сан Франциско, за да изгони бездомните. В резултат роботът бе преобърнат, удрян и замерян.

Дигиталните асистенти

Alexa, Siri, Bixby, Google Assistant, Cortana. Всички те ще стават още по-умни и ще се борят все повече за вниманието ви през 2018 г. Няколко компании вече пуснаха "умни" говорители на пазара, други ще ги последват през следващата година. Асистентите, които винаги са готови с информация за времето, да настроят алармата или да ни отговорят кой е бил президент през 1994 г., вече са на смартфоните ни.

През 2018 г. компании като Amazon и Google ще се борят, за да ни "заключат" в своята екосистема. Двата технологични гиганта вече започнаха битка помежду си, ограничавайки услуги за конкурента. И войната тепърва започва - технологичният свят има големи надежди за виртуалните асистенти.

Смартфоните

При малките джобни компютри, които носим винаги в себе си, не се очакват огромни промени - но не можем да не ги споменем. Тенденцията през 2017 г. бе за свиване на рамките около екраните и добавянето на втора камера на гърба на устройствата. Трудно е да кажем какво ни очаква през следващата година, но на толкова конкурентен пазар като този не може да няма любопитни изненади.