"Не съм толкова богат, за да си купувам евтини неща" - тази мъдрост, приписвана на Марко Поло, е все така вярна 750 години по-късно, когато отидем на пазар за някоя технологична джаджа. Традиционно с тях принципът е, че получаваш толкова, за колкото си платил.

Когато говорим за смартфони, всеки от нас вероятно има поне по едно "опарване" с изключително достъпно като цена устройство, което обаче може да се опише най-просто като "малко пари, но пък хвърлени на вятъра".

Грозен дизайн, евтина пластмаса, малка батерия, тъмен и напълно лишени от детайлност екран, бавен процесор, малко памет, неизползваем софтуер - да не си кривим душата, всичко това се възприемаше като неизбежна част от "удоволствието" да притежаваш смартфон от достъпен клас. Вече не е така.

Снимка 640316

Източник: Явор Николов

През 2023 г. не е нужно да заделяте пари като за флагман или даже като за смартфон среден клас, за да разполагате с телефон, който работи не само като слушалка, но е и пълноценно мултимедийно устройство - с такава заявка в редакцията ни дойде Vivacom 5G смартфонът (5G UG Phone U23).

Преди да започнем

Този тип устройства - под бранда на телекоми или магазини, се произвеждат от други компании. Vivacom (или по-специално United Group, тъй като и други телекоми в групата предлагат смартфона) обаче са избрали добре познат в глобален мащаб хардуерен партньор - ZTE, като това е видно при използването на устройството.

Това дава определени гаранции по отношение на качеството на хардуера и на софтуера, но има и един полезен страничен ефект - ZTE предлагат практически същия смартфон на много пазари под името ZTE Blade A73 5G и съответно за него могат да се намерят различни аксесоари.

Vivacom представи първия си 5G смартфон и премахва ограниченията на скоростта във всички Unlimited планове

Vivacom представи първия си 5G смартфон и премахва ограниченията на скоростта във всички Unlimited планове

Устройството идва с 3 години гаранция

Дизайн и дисплей

Смартфонът на Vivacom не изненадва с външния си вид, но и изглежда адекватно за втората половина на 2023 г. Устройството трудно може да бъде определено като компактно - все пак говорим за размери 163.5 x 75.2 x 8.5 мм и тегло от 197 гр. Въпреки това, то стои добре в ръката и джоба и тези близо 200 грама не се усещат прекалено много.

Снимка 640317

Източник: Явор Николов

Изработката на корпуса е добра, макар да е използвана пластмаса. През тази година на мода е кръглият "остров" за камерите, като и тук той е налице - центриран и с 4 симетрични елемента. Ефектът е подобен на Mate серията на Huawei, но доколко камерата на Vivacom 5G смартфона е сравнима, ще обсъдим след малко.

Екранът е 6,52-инчов с HD+ резолюция (1600х720 пиксела). Вече сме отвикнали да очакваме много от IPS панели с подобни характеристики, но именно поради това в случая изненадата е приятна. Изображенията на дисплея определено не изглеждат пикселизирани, а и той е прилично ярък и четим при използване навън.

Снимка 640320

Източник: Явор Николов

Има три настройки за цветната му температура - топла, стандартна и студена. Двете крайности не са за препоръчване освен в изключително специфични ситуации, тъй като наистина отиват твърде много съответно към жълто и синьо. Средното положение е може би една идея по-студено от идеалното, но в никакъв случай не дразни. Също в рамките на приемливото е и размерът на прореза за селфи камерата - особено ако изберете по-тъмна тема.

Скритият коз на екрана е 90-херцовата му честота на опресняване. Ако има едно нещо, което веднага създава усещането за бързодействие, това е преходът от 60 Hz към нещо по-добро. Из менютата наистина човек не усеща, че борави с бюджетен смартфон.

Производителност и батерия

Разбира се, бързият екран не е достатъчен за бърз телефон. "Диригентската палка" е в ръцете на процесора. Това е екзотичния за нашите ширини Unisoc T760. Чипове от този производител (известен преди като Spreadtrum) са доста популярни при най-евтините смартфони и таблети, но конкретно този има нелоши възможности. Става дума за 8-ядрен дизайн, изпълнен по 6-нанометрова технология. 4 от ядрата са с висока производителност, а други 4 са оптимизирани за икономия на енергия.

Налице е 5G модем, както и пълна поддръжка на две SIM карти - добър ход е, че даже продаван от телеком смартфон може да работи и с двата си слота без ограничения.

Снимка 640321

Източник: Явор Николов

Нека да видим самата производителност. Ако трябва да направим сравнение с по-популярни процесори, тестовите резултати в Geekbench 6 са малко по-добри от тези на влагания и до днес в нови телефони Qualcomm Snapdragon 732G (4G), докато по-актуалният SD 695 5G има CPU предимство и изостава от предложението на Unisoc по отношение на GPU. Загряването не е до неприемливи нива.

Оперативната памет е 4GB, което в наши дни е по-скоро малко, но достатъчно. По подразбиране е активирано и използването като буфер на още 4GB от общо 128-те гигабайта място за съхранение на информация. Това е полезно, но, тъй като "дискът" е eMMC чип, скоростта на достъп до данните от буфера не е висока.

Обърнато в представяне в реалния свят, Vivacom 5G смартфонът отваря приложенията бързо. Засечките при работата с менютата са относителна рядкост. Идва и въпросът на въпросите - може ли на това устройство да се играе Genshin Impact? Да, може! Графиката не е с най-високата възможна детайлност на света, но геймплеят е достатъчно плавен.

Genshin Impact работи без проблеми

Източник: Явор Николов

Genshin Impact работи без проблеми

Фактор за това е дисплеят със 720p резолюция - бюджетният хардуер е способен на геймърско представяне, когато резолюцията е по-малка. Това не е прецедент - през годините устройства като Xiaomi Mi A3 и Samsung Galaxy A42 5G по същия начин постигаха висока производителност с непретенциозен хардуер заради HD+ екраните си.

И най-бързият смартфон става предимно тежест в джоба или украса на масата, ако няма батерия. В случая 5G смартфонът на Vivacom идва добре подготвен с 5000 mAh. Те спокойно стигат за поне два дни нормално ползване. Включеното в комплекта зарядно е компактно, но поради тази причина и не е особено бързо, така че ще трябва да се заредите с търпение, ако тръгнете по пътя от 0 до 100%.

Софтуер

Vivacom не са поръчали огромни промени в системния софтуер на смартфона си. Той идва с интерфейса на ZTE MyOS във версия 13, която е построена върху Android 13. Специфичното за предлаганото у нас устройство поне на първо четене се изчерпва с екрана при включване, някои настройки на системните приложения и, вероятно, премахване на услуги, предназначени за други пазари.

Снимка 640324

Източник: Явор Николов

MyOS е сред по-новите интерфейси - дебютира през 2021 г. В сравнение с по-познатите у нас MIUI (Xiaomi), OneUI (Samsung) и EMUI (Huawei) той е доста по-близо до фабричния изглед на Android, но освен това има някои приложения от ZTE като това за управление на файловете и камерата и също така предлага две различни "щори" за нотификации и настройки.

Има възможност за персонализация, включително с няколко вградени теми, но мултимедийният магазин на китайската компания не е наличен. За телефония и SMS се използват приложенията на Google, като прави впечатление, че няма възможност за запис на обаждания - функционалност, която при други модели отдавна е налична.

Снимка 640322

Източник: Явор Николов

Добра идея е Z-Pop - виртуален бутон, който отваря различни полезни функции, като разположението му е много удобно при ползване на смартфона с една ръка.

В този ред на мисли, 5G смартфонът на Vivacom разчита на два начина за отключване - лицево разпознаване със селфи камерата или стандартните PIN/парола/шаблон. Иначе казано, тук няма биометричен сензор. Приятелският ми съвет е да не разчитате на лицевото разпознаване, тъй като то не гарантира високо ниво на сигурност.

Камера

Смартфон фотографията напредна много през последните години. Това важи не само за флагманските модели, където често това е основен коз пред конкуренцията. От поне 2-3 години снимките от устройствата среден клас също са доста добри.

Как, обаче, снима един бюджетен смартфон днес? Казано с една дума - добре. Основният сензор е 50-мегапикселов, като той е оптимизиран да прави 12,5-мегапикселови снимки и има AI оптимизации и HDR.

Снимка 640326

Източник: Явор Николов

През деня кадрите са ярки, но и с реалистични цветове и контраст. Проблем може да бъде цифровият шум, който се вижда в сенките, но той все пак е за предпочитане пред опитите за "замазване", които обикновено правят алгоритмите в такава ситуация. Динамичният обхват е адекватен. Измерването на експонацията обаче е доста консервативно и понякога кадрите са малко по-мрачни.

Снимка 640325

Източник: Явор Николов

На тъмно нощният режим е задължителен. С него получавате детайли и по-добра разработка в светлите и тъмните области на кадъра, но крайният резултат в крайна сметка не е твърде реалистичен.

2-мегапикселовият сензор за дълбочина би трябвало да помага при портретните снимки, но не се справя невероятно добре - а и поне при нашето тестване закриването му с ръка не доведе до съобщение за грешка, т.е. даже и да прави нещо, не се взема под внимание.

5-мегапикселовата селфи камера е достатъчна за информативни снимки, но определено като качество ще ви върне доста години назад.

Снимка 640327

Източник: Явор Николов

Видеата и с двете истински камери са с до 1080p резолюция, като детайлът не е лош, динамичният обхват - също. Запазва се тенденцията кадрите да изглеждат по-скоро реалистично, отколкото като извадени от Instagram.

В употреба

За няколко дни използвах 5G смартфона на Vivacom като свое основно устройство. Още първата среща с него е връщане назад във времето - но по хубав начин. В кутията има силиконов гръб, зарядно и смартфонът има жак за слушалки - много от реномираните марки си спестяват поне по едно от тези неща (а някои - и трите). Има и стъклен протектор, но трябва да си го поставите сами (или да изберете по-добър).

Както вече стана дума, пластмасовият корпус спомага за това устройството да не се чувства тежко при носене и ползване. Качеството на звука по време на разговор е задоволително, макар говорителят на слушалката да е склонен към изкривяване при максимална сила.

Снимка 640319

Източник: Явор Николов

Един потенциален проблем, с който се сблъсках, е склонността на смартфона да губи връзка със SIM картите си - при мен се случва на около 2 дни. Това се решава лесно с повторното им поставяне. Една от възможните причини е, че моите са доста стари (от 2015 г. и 2017 г.), а според някои онлайн източници съвременните чипове пасват по-добре в отделенията за тях.

При всяко положение, 3-годишната гаранция, с която идва смартфонът, дава спокойствие, че потенциалните проблеми може да бъдат разрешени.

Стигаме до цената. С план от Vivacom тя започва от 1 лев на месец, докато на свободна продажба достига 350 лева. Цената без договор поставя Vivacom 5G смартфона в конкуренция с устройства като Samsung A14 5G и Xiaomi Redmi Note 12 5G. Това са устройства с доста по-мощни процесори и по-добри екрани и камери, но те достигат това ценово ниво след доста месеци на пазара и със свои наследници на хоризонта.

Все пак, обаче, повечето потребители по-скоро биха взели смартфона като неголяма тежест при преподписване на договора си. Тогава той тава изключително добър вариант за служебен телефон или за основно устройство за тийнейджър или по-непретенциозен възрастен. Казано най-кратко Vivacom 5G смартфонът може да е евтин, но си струва - ако имате разумни очаквания към него.

Ще ви харесат:

 • Изненадващо добра производителност;
 • Ярък 90Hz екран;
 • Много място за съхранение на снимки, видеа и игри;
 • Адекватна окомплектовка;
 • Голяма батерия;
 • 3 години гаранция;
 • Изгодна цена (с план от Vivacom).

Имайте предвид:

 • Понякога губи връзка със SIM картата (поне при стари чипове);
 • Екранът не е Full HD;
 • Малко RAM и бавна вътрешна памет;
 • Селфи камерата е с ниско качество, основната е най-добра през деня;
 • Бавно зареждане;
 • Възможностите за персонализация са ограничени;
 • Свободната цена е твърде близка до по-способни конкуренти.