Нидерландия е решена да бъде страна без тютюнев дим до 2040 година. От октомври всички железопътни гари в страната са пространства без цигарен дим.

Местната организация за управление на железопътния транспорт ProRail излезе със зелена, здравословна и екологична алтернатива. Стълбовете, на бяха поставени пепелниците по жп станциите да бъдат трансформирани в зарядни станции за захранване на електрически велосипеди, пише GreenTech.

Лидер-96 прави нов завод за електрически велосипеди край Пловдив за 4 милиона лева

Пловдивска компания влага 4 милиона лева в нов завод за електрически велосипеди

Над 95% от продукцията на компанията, която е сред лидерите в Европа, е за износ

Доскоро стълбовете за пушачи бяха част от всяка покрита платформа на железопътните гари в Нидерландия. Всеки стълб за пушачи е с височина два метра и носи набор от пепелници. Пушачите можеха да се събират около тези стълбове и да пушат в ограничен радиус около пепелниците.

Сега обаче жп гарите ще са напълно бездимни. Амстердамският производител на интелигентни осветителни системи Lightwell е отговорен за трансформацията на пепелниците представи концепцията си зарядната станция миналия октомври по време на Седмицата на дизайна в Нидерландия.

Правят 76 зарядни станции за електромобили в Южна България до края на годината

Правят 76 зарядни станции за електромобили в Южна България до края на годината

Нови 123 такива вече работят по проект за 6,4 милиона лева

От тогава до сега, в рамките на начинанието, стотици стълбове с пепелници вече са подменени от стълбове със зарядни станции за е-велосипеди. Обхванати са около 400 железопътни гари, през които всеки ден минават около 2,5 милиона пътници.

Характерно за начинанието е, че старите стълбове не са изхвърлени, а са "рециклирани": те са препроектирани и преоборудвани, така че старият материал да получи нова функция и да се използва отново. "Lightwell винаги търси начини да направи такъв втори цикъл възможен", гласи бизнес-философията на фирмата, цитирана от smartcityhub.com.