Нова интегрирана платформа на Amazon разпознава с 99% точност предлаганите от онлайн гиганта артикули без да се налага сканирането на баркодове, съобщиха от развойното звено на компанията. Целта на нововъведението е да се опрости работата на автоматизираните системи, които всекидневно обработват милиони поръчки.

Баркодът е патентован още в края на 40-те години и е въведен в употреба в търговията в началото на 70-те. Кодиращата система беше надградена чрез QR кодовете, които могат да носят значително повече информация. Проблемът е че стикерите с кодовете нерядко се оказват повредени или залепени на грешни места и процесът по тяхното прочитане не може лесно и надеждно да се автоматизира.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Този процес е важен, тъй като в рамките на гигантската платформа на Amazon за е-пазаруване артикулите често се налага да бъдат придвижвани на различни локации като складове и разпределителни центрове преди да бъдат предадени за доставка, а на всеки един етап идентичността да отделните стоки в пратката трябва да се проверява. Това в момента са милиони ситуации, в които е нужна човешка намеса. Всеки ден.

За Amazon това е проблем, чието решение е в технологиите. Компютърен модел е трениран с огромно количество снимки на артикули и с помощта на специални камери той вече разпознава каква стока минава през конвейерната лента.

Снимка 599036

Източник: Amazon

При първите опити алгоритъмът е бил с между 75% и 80% точност, но с продължаващо обучение в реална среда вече е достигнал 99%. Според Amazon системата трудно ще се адаптира в среда, в която хора боравят с артикулите и затова крайната цел е само роботи да се налага да боравят с пратките.

От компанията признават, че разработката няма в близко бъдеще да сложи край на използването на баркодове, но първите тестове показват обнадеждаващи резултати. Машинно зрение идентифицира пратки в Барселона и Хамбург и според Amazon прототипът на системата вече ускорява работата в обектите.