Редица компании в света се състезават в разработването на различни летящи автомобили. Според все повече учени и представители на бизнеса - именно това ще са колите на бъдещето. Определено превозните средства ще трябва да съчетават възможността за пътуване по въздушни и наземни маршрути. Все по-сериозно се мисли и за такъв градски трансорт, включително таксита. Именон идея за такива такиметрове коли разработи китайскитя стартъп XPeng Heitech.

Компанията е основана от ръководителя на XPeng - Хи Сяопенг, през 2013-а година и в нея работят 400 души. Тази година обаче екипът ще се разшири до 700 души. Към момента не се знае почти нищо за характеристиките на "летящити електрически автомобили", освен че те ще могат да изминат до 600 км на земята без презареждане. Продължителността на полетите им вес още не е обявена.

Развитието на летящите автомобили все още е силно ограничено от масата и специфичната плътност на съхранение на заряд на съществуващите видове батерии. Но с подобренията в тази област се очаква и новият вид транспорт да набере скорост и да стане факт.

В началото на това лято Guardian цитира Майкъл Кол, който е главен изпълнителен директор на европейското подразделение на южнокорейския автомобилен производител Hyundai. Той заяви, че компанията е "направила някои много значителни инвестиции" в технологията и смята, че "летящите таксита са сигурна част от бъдещето".

През януари 2020-а година Hyundai, заедно с Uber, представиха плановете си за летящо такси. Трима пасажери, заедно с пилот, ще могат да се движат до 100 км. с почти 300 км/ч. Самата Uber се надява да оперира подобна услуга през следващите години.