Разтърсваната от скандали, фалити и разследвания крипто сфера получи изключително голям тласък, след като гигантът при онлайн разплащанията PayPal представи своя собствен стейбълкойн PayPal USD (PYUSD) и така стана първата голяма финтех компания, която дава възможност за плащания и трансфери на дигитални валути, съобщават световните агенции.

Контекст: За разлика, например, от bitcoin, стейбълкойните са цифрови активи, чиято стойност се обвързана с тази на реални активи - в случая на PYUSD това е щатският долар. Това ги предпазва от нестабилността, характерна за повечето крипто валути.

Така те стават удобно средство за ежедневни разплащания, а в същото време запазват предимствата на това да са базирани на blockchain технологията - бързи, сигурни и евтини транзакции.

Към момента най-големите стейбълкойни са Tether и USD Coin.

Клиентите на PayPal ще могат да прехвърлят криптовалута

Клиентите на PayPal ще могат да прехвърлят криптовалута

Гигантът за онлайн плащания позволява на клиентите си да купуват, продават и държат Bitcoin, Ethereum и Litecoin

Детайли: За момента PYUSD може да се използва предимно за web3 приложения и закупуване на други крипто валути, но PayPal вярват, че ще дойде момент, в който този тип активи ще се използват по-масово и чрез тях няма да се плащат солените такси, характерни за картовите разплащания и за трансграничните преводи.

Стейбълкойнът е обезпечен с доларови депозити и краткосрочни американски държавни ценни книжа. По всяко време ще може да се обмени в щатски долари, като от PayPal подчертаха, че това е "най-сигурният дигитален актив, обезпечен с долари". Издава се от компанията Paxos и в началото ще е достъпен на територията на САЩ.

Конгресът в САЩ привика Марк Зукърбърг заради Libra

Конгресът в САЩ привика Марк Зукърбърг заради Libra

Очаква се критиците да нападнат основателя на социалната мрежа

От друга страна: Когато компания с мащабите на PayPal навлезе с пълна сила в крипто света, няма начин и регулаторите да не обърнат внимание. През 2019 г. Facebook искаше да пусне свой стейбълкойн - Libra, но проектът се провали заради опасения за глобалната финансова стабилност.

Те не са без основание - през май 2022 г. стейбълкойнът TerraUSD се срина и повлече целия крипто пазар, който загуби около 40 млрд. долара от стойността си.

Във Вашингтон се готви регулаторна рамка за стейбълкойните, като балансът е сложен - САЩ не искат да изостават от технологичните нововъведения, но освен това не могат да допуснат внедряването на рискови решения.