Нов голям скок направи генеративният изкуствен интелект, след като OpenAI обяви новата си платформа Sora, която създава кратки видеа по дадено от потребителя описание, съобщават световните агенции. Разработката на създателите на ChatGPT не е първа по рода си, но показва значително по-високо качество в сравнение с наличното до момента.

OpenAI показаха видеа, създадени от Sora в различни жанрове на игралното кино и анимацията. Те изглеждат наистина като създадени от човешка ръка. Както отбелязва компанията, "Sora може да генерира сложни сцени с множество действащи лица движения и прецизни детайли на преден и заден план".

Дифузионният принцип е сходен с този на MidJourney и Stable Diffusion, но при тях видеата обикновено приличат по-скоро на анимация от статични кадри, отколкото на плавен клип.

Иновацията е в това, че моделът не просто разбира какво съдържа инструкцията на потребителя, но и как тя се подчинява на законите на физиката. "Това е уникално, защото не е толкова креативен инструмент, колкото базирана на данни физична система", коментира пред Gizmodo експертът от Nvidia д-р Джим Фан.

По същия начин, по който ChatGPT не беше първият чат бот, но стана първият наистина добър и лесен за ползване чат бот, Sora се очертава да направи гигантски пробив в AI видеото.

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Наскоро Google обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в изграждането на център за данни извън Лондон

Всичко е прекрасно, но...

Не е нужно човек да е в AI или кино средите, за да види потенциала на Sora да разтърси креативната сфера. Това, за което са били нужни екипи от аниматори, актьори, оператори, монтажисти и т.н. сега изглежда възможно да се свърши от един човек бързо и евтино.

Освен това, deepfake измамите и пропагандните кампании са масово явление даже със сега наличните и доста по-несъвършени технологии. Sora дебютира само няколко месеца преди важните в глобален мащаб президентски избори в САЩ, които се очаква да бъдат белязани от AI дезинформацията.

От OpenAI за момента не казват кога новата им платформа ще стане масово достъпна, като подчертават, че все още правят доработки и оптимизации (включително - за по-добро разбиране на причинно-следствените връзки). Освен това работят с творци и експерти в сфери като дезинформация и ре1 на омразата, за да бъде Sora възможно най-добре защитена от злоупотреби.

Съдейки по относително лесното "освобождаване от оковите" на съществуващите в момента AI ботове, това ще е доста трудна задача.