Инженери, работещи върху технологията за модерните свръхзвукови самолети, твърдят, че са постигнали нов важен пробив.

Базираната във Великобритания компания Reaction Engines разработва т.нар. Synergetic Air-Breathing Rocket Engines (SABRE). Според тях това ново поколение двигатели ще позволят на самолетите да летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука - или с над 6100 километра в час.

С подобна скорост полетите между Великобритания и Австралия биха отнели едва четири часа и половина, пише CNBC. За да може да бъде постигната подобна бърза скорост, футуристичните двигатели трябва да могат да работят в условия на екстремно високи температури.

Според Reaction Engines новият SABRE е издържал тестове и е успял да се справи с температури от 420 градуса по Целзий. Такива биха били достигнати, ако даден самолет се движи с 3,3 маха или със скорост три пъти по-бърза от тази на звука или с 50% по-бързо от Concorde.

Извършените опити в американската база на компанията в Колорадо са част от цяла програма тестове. Предстои да бъдат направени и такива в условия на 1000 градуса по Целзий. Подобна температура ще бъде достигната при скорост от 5 маха.