Работниците в сферата на финансовите услуги ще бъдат сред първите, които ще бъдат засегнати от ръста на автоматизацията, като жените ще почувстват ефекта по-рано от мъжете, показва проучване на PricewaterhouseCoopers.

Докладът, в който са анализирани повече от 200 000 работни места в 29 държави, предвижда 3 етапа на автоматизация до средата на 30-те години на 21 век, което в крайна сметка ще засегне почти една трета от работещите в Обединеното кралство.

Първата вълна - на алгоритъма - вече е в ход. Тя ще засегне финансови, професионални и технически услуги, информационни и комуникационни дейности, свързани с анализ на структурирани данни и прости цифрови задачи, като кредитно отчитане. Тази вълна ще продължи до средата на 20-те години на 21 век и ще засегне 2-3% от работните места.

Втората вълна e на разширяването и ще има динамично взаимодействие с технологиите за кариерна подкрепа и вземане на решения. Тя ще включва авиационни дрони, роботи в складове и полуавтономни коли. Промяната ще се усети всички промишлени сектори, като отново ще има най-голямо влияние върху финансовите услуги. Тази вълна ще продължи до края на 20-те години на 21 век и ще засегне 20% от работните места.  

Третата вълна е на автономията. Тогава изкуственият интелект ще анализира данните от множество източници, ще взема решения и ще извършва физически действия с малко или никакво човешко участие. Промяната ще се усети в транспорта, производството и търговията на дребно. Тази вълна ще продължи до средата на 30-те години на 21 век и ще засегне 30% от работните места.   

Жените ще бъдат по-засегнати от мъжете

Източник: PwC

Жените ще бъдат по-засегнати от мъжете

PwC установи, че първоначално ще бъдат засегнати повече жени, като мъжете по-вероятно ще почувстват последиците от третата вълна до средата na 30-те години на 21 век, дължащи се на настоящите полови профили на заетостта в различните сектори.

Високообразованите работници - особено в чиновническите и аналитичните дейности - могат да понесат по-голям удар в началото, но по-слабо квалифицираните ще бъдат особено потърпевши в дългосрочен план.

Макар че това означава, че работниците може да се нуждаят от помощ, за да усвоят нови умения и да намерят нова работа, главният икономист на Джон Хоуксуърт от PwC твърди, че като цяло промяната ще бъде положителна за британската икономика.

"Не вярваме, че автоматизацията ще доведе до масова технологична безработица до 30-те години на 21-ви век, повече, отколкото през десетилетията от началото на дигиталната революция", обясни Хоуксуърт.

В дългосрочен план изкуственият интелект, роботиката и свързаните с тях технологии не само трябва да допринесат значително за повишаването на БВП на Великобритания с до 10%, но и да генерират достатъчно нови работни места, за да компенсират потенциално загубените, посочи той.