Бюджетът на NASA за финансовата 2020 година, който започва на 1 октомври 2019 г., се превърна в един от най-големите в историята на космическите изследвания на САЩ, каза Джим Брайденстайн, ръководител на Националната космическа агенция на САЩ. Парите ще бъдат изпратени за изпращане на американски астронавти на Луната и Марс. 

"Бюджетът на NASA за финансовата 2020 година е един от най-силните в цялата история на нашата агенция. Този бюджет е 21 милиарда долара, което е с 6% повече от миналата година и е формирано по време на ограничените ресурси на федералното правителство", каза Брайденстайн. 

Половината от бюджета - 10,7 млрд. долара, ще бъдат насочени към изследването на Луната. 

Това е с 2% по-малко от исканото от НАСА. До 2028 г. агенцията планира 14 търговски пътувания на космически кораб SpaceX Crew Dragon и Boeing Starliner, както и 5 експедиции на астронавтите на кораба Orion. 

Американската лунна експедиция ще започне от Земята през 2028 година. Американски астронавти ще създадат база на Луната и ще започнат нейното изследване. След това САЩ възнамеряват да се насочат към Марс. 

"Ще отидем на Луната през следващото десетилетие с новаторски, нови технологии и системи, за да изследваме повече места на повърхността на Луната, отколкото някога преди. Този път, когато отидем на Луната, ще останем. Ще използваме онова, което откриваме, за да направи следващия гигантски скок - изпращане на астронавти на Марс ", - каза ръководителят на НАСА. 

САЩ планират да използват собствени ракети-носители и технологии. 

"За първи път след 2011 г. ще изпратим американски астронавти с американски ракети", отбеляза Брайденстайн. 

Китай планира да построи соларна централа на Луната

Китай планира да построи соларна централа на Луната

Космическата надпревара със САЩ - в разгара си отново

Съединените щати разработват свръхтежката ракета SLS, пилотирания космически кораб Orion и лунната орбитална станция Gateway. Това са основните елементи на програмата за изследването на Луната и Марс. 

Програмата Gateway ще получи $821 милиона, което е почти двойно повече от сумата, отпусната през 2019 година. 

Индия планира да строи жилища на Луната

Индия планира да строи жилища на Луната

Тя ще проучи естествения спътник на Земята още тази година

"Започвайки с поредица от малки търговски мисии до Луната още през 2028 г., ще използваме нови кораби, роботи и в крайна сметка хората, за провеждане на изследвания на цялата лунна повърхност ", каза ръководителят на НАСА. 

НАСА също възнамерява да изпрати мисии до спътника на Юпитер - Европа и космическия телескоп на Джеймс Уеб, както и първата експедиция на Марс. 

Първите хора, кацнали на Луната - астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин,  направиха това на 20 юли 1969 г. с кораба Аполо 11.