Индия, която изпрати спътник до Марс на 10 пъти по-ниска цена от сондата Мейвън на НАСА, проучва как да строи обитаеми селища на Луната.

"Индийската организация за космически изследвания, заедно с академичните институции, експериментират с потенциални обитаеми структури на Луната. Разглеждат се различни варианти за изискванията и сложността на местообитанията", обяви пред индийските депутати Джитендра Синг, младши министър, отговарящ за космоса.

Намерението на Индия - малко преди нейната планирана мисия до Луната - идва в момент, когато правителствата за пръв път от години поглеждат към естественият спътник на Земята.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска почти 900 млн. долара нови средства за мисиите на НАСА до Луната, които включват изграждането на космическа станция в лунната орбита до средата на следващото десетилетие.

Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс?

Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс?

НАСА е заложник на променящите се планове на американските президенти

Китай планира да изпрати сонда на неизследваната тъмна страна на Луната през тази година, където не могат да бъдат получени радиосигнали от Земята.

Казаното от Синг е в отговор на въпрос дали индийската космическа агенция е започнала работа върху изграждането на жилища, подобни на иглу на повърхността на Луната, които да служат за потенциални бъдещи мисии.

Депутатите се интересуваха и дали азиатската държава смята да използва Луната като аванпост, подобен на тези, използвани за мисии в Антарктида.

Настоящото изследване е насочено "повече към бъдещо развитие", твърди младшият министър.

SpaceX праща туристи около Луната през следващата година

SpaceX праща туристи около Луната през следващата година

Двама ентусиасти са резервирали планираното пътуване

Индийският премиер Нарендра Моди, който председателства космическите инициативи на страната, засили темповете на проучване. Ускорява се и програмата за изстрелването на сателит, който да изследва потенциални рискове от природни бедствия и да предоставя информация за облекчаване, отговор и възстановяване.

Индия планира да изпрати спътник, спускаем апарат и роботизиран всъдеход на Луната през тази година, за да проучи топографията, минералогията, концентрацията на химични елементи, лунната екзосфера, следите от хидроксил и замръзнала вода.

Повечето изстрелвания на Индия използват космическия спътник Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), който може да изведе микро сателит в космоса за около 30 млн. долара, според изследователската компания Seradata.

Тази сума се разделя, ако се изстрелят няколко сателита. Милиардери като Джеф Безос, Илън Мъск и Ричард Брансън възлагат големи надежди на космоса, включително потенциално създаване на човешки колонии на други планети.