САЩ планира да работи заедно с частни компании по плана за изпращане на хора на Марс до 2030 година. Това обяви щатският президент Барак Обама, визирайки програмата Red Planet, представена през 2010 година.

В статия държавният глава посочва, че властта в страната ще си партнира с корпорации за създаването на подходящи условия за живот на Червената планета.

“Ние сме си поставили цел, като следваща глава от историята на Америка в Космоса, да изпратим хора на Марс до 2030-а и да ги върнем невредими обратно на Земята. Амбицията ни е след години мисиите да бъдат за по-продължителен период от време”, коментира Обама пред CNN.

Идеята за партньорство с частния сектор не е учудваща, като се има предвид, че и в момента НАСА работи с различни корпорации, за да осигурява доставки за Международната космическа станция.

Шефът на Tesla  обеща човек на Марс до 2025 г.   

Шефът на Tesla  обеща човек на Марс до 2025 г.  

Това е необходимо за поддържане на цивилизацията, смята Илон Мъск  

Освен това няколко компании вече заявиха своя интерес да изпратят мисия на Марс. Сред тях е и SpaceX на шефа на Tesla Илън Мъск, припомня BBC. В средата на годината той обеща, че ще има човек, изпратен на Марс, до 2024 година. Тогава той заяви, че на всеки 26 месеца нови хора ще могат да пристигат там и по този начин планетата ще бъде колонизирана.

В края на миналия месец Мъск заяви, че човечеството трябва да направи тази стъпка, ако иска да оцелее в дългосрочен план. Тогава шефът на SpaceX представи новия мощен реактивен двигател Raptor, за който се очаква да бъде използван за т.нар. Ракетна система “Марс”.

Илън Мъск разкри ключов елемент от плана си да спаси човечеството на Марс

Илън Мъск разкри ключов елемент от плана си да спаси човечеството на Марс

Още преди време шефът на Tesla се обяви за колонизирането на планетата