Технологичният милиардер Илън Мъск е убеден, че човечеството трябва да колонизира Марс, за да оцелее в дългосрочен план. В изпълнението на тази цел шефът на Tesla основа своята космическа компания – SpaceX, която разработва ново поколение ракети.

И този вторник предстои Мъск да сподели точно каква е неговата идея планетата от Слънчевата система да се превърне във втори дом за хората. Тогава той ще говори в рамките на 67-мия Международен конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико.

Собственикът на Tesla обаче реши да нажежи обстановката преди събитието, като в своя профил в Twitter пусна снимка на новия мощен реактивен двигател, наречен Raptor. Това не е първият път, когато излиза информация за него, но е първият път, когато става ясно как ще изглежда той.

Според очакванията Raptor ще бъде използван за т.нар. ракетна система “Марс”. По думите на Мъск двигателят е 3 пъти по-мощен от наричания Melin, който е използван при ракетите Falcon 9.

Светът все още не знае нищо за модела ракети, които ще работят с Raptor. Едно обаче е ясно – те ще бъдат много големи и мощни.

Възможно е двигателят да бъде използван за Red Dragon, за която е планирано да кацне на Червената планета през 2018 година. Дали обаче от SpaceX ще се справят с този срок при сериозните проблеми с модела Falcon 9 все още не е ясно.