Германските депутати и лидери от индустрията предупреждават, че страната им е твърде зависима от чуждестранна дигитална инфраструктура - и те имат план да се освободят от нея, пише европейското бюро на Politico.

Стратегията, която включва проект за изграждане на европейска облачна хостинг услуга, наречена Gaia-X, цели да адресира притесненията, свързани със зависимостта от на големите корпорации, правителствените услуги и дори полицията от услуги като Amazon, които пазят данните им.

Берлин събира подкрепа из Стария континент, като миналата седмица Париж се подписа под идеята за европейска облачна инфраструктура, която ще позволи на компаниите да пазят чувствителните си данни при местни доставчици на услугата. Усилията идват на фона на желанието на избраната за президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да подкрепи "стратегическата автономия" на блока, а именно да защити интересите на ЕС чрез по-силна местна индустрия, повече иновативни технологии и по-голяма отбранителна мощ.

Възможността за запазване на чувствителна информация при доверени компании е от изключителна важност именно за Германия. Берлин иска да се превърне в световен лидер в b2b технологиите за данни - цел, за която опитните експерти казват, че ще бъде трудна за постигане, ако чуждестранни сили контролират съхранението на чувствителни данни и могат да използват властта си за натиск над Германия.

В този смисъл поне, контролът върху данните е толкова важен, колкото петролът и газа за индустрията.

"Същото е като с достъп до газа - ако всичките ни доставки зависят от няколко страни, ние ставаме политически зависими", посочва Бенджамин Щасер, депутат.

Предупреждението му намира подкрепа сред бизнес лидерите и инженерите, които предупреждават, че нарастващото напрежение между Съединените американски щати и Китай дестабилизира международните бизнес връзки.

"Когато говорим за облачни услуги, ние зависим от доставчици в САЩ и Китай, които имат доминираща позиция на пазара", посочва доскорошният главен изпълнителен директор на Software AG Карл-Хайнз Щрайбих.

В страната, която се гордее с история на иновации, тези коментари отразяват притеснението, че голяма част от административната и индустриална инфраструктура използва чуждестранна технология.

Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Blockchain има невероятен потенциал за бизнеса, казва Игор Правица

По-рано тази година германският автомобилен гигант Volkswagen съобщи, че ще използва Amazon Web Services, която държи една трета от световния пазар, за да свърже своите 122 завода по света. Компанията работи и с Microsoft, която заема втора позиция в света, за да изгради "автомобилен облак", който да свърже автомобилите си.

В същото време американска технология е използвана за голяма част от публичната инфраструктура на страната - въпреки предупрежденията на регулаторите, че това представлява риск за сигурността.

Заради липса на местни алтернативи например, германската полиция съхранява записи от камери на сървърите на Amazon, макар че регулатор в страната предупреждава, че компанията може да даде достъп до тях на американските власти.

Здравей, Gaia-X

Канцлерът Ангела Меркел изрази притеснение и е готова да отговори. Идеята на министъра на икономиката Петер Алтмайер, нейн отдавнашен довереник, е за огромен европейски проект с името Gaia-X.

Gaia-X трябва да бъде платформа, на която европейските компании, без значение размера им, ще могат да съхраняват, обработват и обменят данни, както и да си сътрудничат по разработката на продукти, казват източници от ведомството.

Отново по неофициална информация, проектът вече се обсъжда активно на министерство ниво между Берлин и Париж.

Американските технологични гиганти забелязват активността и се опитват да се защитят. Вицепрезидентът на Microsoft Сабин Бендик предупреди, че като се изолира, Европа може да изостане в областта на технологиите.

Но германските депутати и корпоративните лидери не могат да бъдат разколебани. Те казват, че усилието не цели да ги изключи от световните вериги за доставки, а да позволи европейската и германска дигитална инфраструктура да работи независимо.

Но може ли Европа да се справи сама?

Облачните услуги позволяват на компаниите да наемат от доставчик място за съхранение на данни, вместо да поддържат собствени сървъри. В последните години технологията стана ключова за компании и правителства, особено в състезанието за разработка на изкуствен интелект.

Наемането на място за съхранение и процесорна мощ позволява дори на средните предприятия в Германия - гръбнак на икономиката - да използват изкуствен интелект, за да анализират индустриални данни, генерирани от машините, за да подобрят тяхната работа.

Но нито един от тези доставчици на такива услуги не е базиран в Европа. И когато се заговори за подобна облачна инфраструктура, "слонът в стаята" е дали континентът може да се справи сам с такава задача.

"Ако трябва да сме искрени, трябва да кажем, че технологично други региони по света за километри пред нас", казва Щрасер.