Планът за сателитен интернет на Amazon все повече изглежда като този, който Илън Мъск използва в SpaceX - с хиляди компактни сателити, изпратени извън Земята. Вероятната причина за сходствата между двете идеи е, че главният изпълнителен директор на Amazon е наел част от предишното висше ръководство в компанията на Мъск.

Бившият вицепрезидент в SpaceX Рейджев Байдал и двама от членовете на неговия екип сега са ключови фигури в проекта на Amazon за сателитния интернет, пише CNBC.

Проектът Kupier представлява плана на Безос да пусне 3236 малки спътника в Космоса, за да осигури високоскоростен интернет навсякъде по света. Amazon се конкурира с поне още пет други компании, чиято цел е да стартират следващо измерение сателитни мрежи с глобално широколентово покритие.

Преди да стане служител на Безос, Байдал е управлявал подразделението Starlink в SpaceX, което е стартирало първите си два тестови спътника миналата година.

SpaceX изстреля първите два сателита, които ще осигурят бърз интернет на Земята

SpaceX изстреля първите два сателита, които ще осигурят бърз интернет на Земята

Общият им брой трябва да достигне 4 425

Amazon от своя страна все още не е обявила къде ще бъдат произведени сателитите и предвид времето, необходимо за регулаторно одобрение, проектът на Безос се развива поне с 2 или 3 години след този на Мъск.

Една от версиите, гласи че главният изпълнителен директор на SpaceX уволнява Байдал заради темпото, с което се движи проектът Starlink. Очаква се цялата система да започне да функционира, след като най-малко 800 сателита бъдат изпратени в космическото пространство.

От Amazon казват, че няма да коментират екипа, който работи по Kupier, но са събрали експерти от цялата индустрия, които да ръководят проекта. От Space X са отказали да коментират ситуацията.

SpaceX продължава да развива проекта Starlink през 10-те месеца, след като Байдал е напуснал. Идеята и на Мъск, и на Безос е с развиването на такива мрежи да направят интернет достъпен дори за най-бедните части на земното кълбо. Крайната цел на Starlink и Project Kupier е да предложат широколентови скорости, сравними с оптичните мрежи.