Сериозна офанзива в областта на изкуствения интелект започна Meta. Компанията на Марк Зукърбърг обяви нов отворен голям езиков модел и AI асистент, който ще се интегрира във Facebook, Messenger, WhatsApp и Instagram.

Meta AI е конкурент на Microsoft Copilot и Google Gemini, но в същото време предлага резултати от интернет търсачките и на двата онлайн гиганта. Асистентът се интегрира в полето за търсене на Facebook, Messenger, WhatsApp и Instagram, като така потребителите могат директно да му задават въпроси. Освен това има и онлайн версия - на сайта meta.ai.

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

С помощта на Emu всеки може да създаде рисуван филм

Там и в WhatsApp ще е налична и бета версия на платформа за генериране на изображения, която се твърди, че динамично променя картинките според редакциите на заданието и освен това е в състояние да генерира смислен текст.

Зад всичко това стои новият отворен модел Llama 3. Той е в две версии - с 8 млрд. параметъра и със 70 млрд. параметъра. Според собствените тестове на компанията по-малкият модел е по-добър от Mistral (върху който е изграден bgGPT - б.р.) и Gemma на Google, докато по-големият е близо до Gemini Pro и освен това при допитвания до потребители те са го оценили по-високо от GPT-3.5, който се използва в безплатната версия на ChatGPT.

Защо Meta реши да спре платформата Threads в Турция

Защо Meta реши да спре новата си социална платформа в Турция

Ще има ли този ход въздействие върху Facebook, Instagram и WhatsApp в страната?

Както обикновено се случва с AI платформите, по-строгото законодателство за защита на личните данни в ЕС означава, че на този етап не можем да пробваме Meta AI в България. Асистентът е наличен на английски в САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Пакистан, Сингапур, ЮАР, Уганда, Замбия, Зимбабве, Гана и Малави.