Американският технологичен гигант Google се готви да отвори нов хъб за облачни технологии и услуги в Централна и Източна Европа. Той трябва да се появи в Полша, за да отговори на нарасналото търсене на Стария континент, съобщава CNBC.

В интервю пред медията главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан коментира, че Европа е важен регион, върху който компанията се фокусира.

"Реално там растем по-бързо като брой служители, потребители и приходи от което и да е друго място в световен мащаб", посочва той.

Към момента Google Cloud оперира 20 такива центъра в международен план, като шест от тях се намират в Европа. Новият хъб трябва да отвори врати във Варшава, като той ще бъде насочен към клиентите в ЦИЕ.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че технологичният лидер ще инвестира 3,3 милиарда долара в експанзия на континента. Те ще бъдат вложени в отварянето на центрове за данни през следващите две години.

"Хората в Европа вече започват да възприемат и да използват облачните услуги. Смятам, че те вече разбират стойността, която тези технологии допринасят", смята Куриан.

Другите два лидера в този сегмент - Amazon и Microsoft, разширяват своето присъствие на Стария континент. Китайският гигант Alibaba от своя страна вече има свои центрове за данни във Великобритания и Германия.