Русия. Китай. И сега Европа?

Брюксел обмисля една идея, която стресна Силициевата долина. Идеята е компаниите да бъдат накарани да запазват поне част от данните на европейските потребители, които използват услугите им, на Стария континент, пише Politico.

Мярката се подкрепя най-силно от Тиери Бретон - бивш главен изпълнителен директор на технологична компания, който сега заема позицията еврокомисар с ресор "Вътрешен пазар". Пред депутати миналия месец той заяви, че "данните, създадени в Европа, трябва да бъдат обработвани в Европа". През 2018 г., още докато бе представител на бизнеса, той заяви, че данните трябва да остават физически на сървъри на Стария континент.

Бретон успя да спечели подкрепа за идеята си сред редица високопоставени политици, включително министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер. Последният пък се готви за местна услуга за облачно пространство, наречена Gaia-X, с която да намали зависимостта на континента от чуждестранни компании. В края на миналата година Алтмайер заяви, че Европа се нуждае от "инфраструктура за данни, която осигурява техния суверенитет".

Битката на Берлин за дигитална независимост на Европа

Битката на Берлин за дигитална независимост на Европа

Германия иска да създаде конкурент на Amazon и Microsoft, който да пази чувствителните данни на компаниите на Стария континент

Засега няма индикации, че блокът се готви непосредствено за правила за съхранението на данни. Но изтекъл документ, който очертава стратегията на Брюксел за дигиталния свят, включва абзаци за създаването на среда, която да "доведе до това повече данни да бъдат обработвани и съхранявани в ЕС".

Възможността за подобен ход вече притеснява компании от Силициевата долина и Китай, които има значителна дейност в Европа и изпращат огромни количества данни в чужбина за обработка. Те имат бизнес стимули международните граници да останат отворени за данните. Според тях, локализация в Европа ще създаде опасен прецедент.

Една от причините за това е, че Европа ще се изравни с авторитарни режими като Русия и Китай, които използват правилата за локализация, за да ограничат разпространението на информация.

Важен фактор, който ще определи политиката на Брюксел, е решение на Съда на Европейския съюз, което се очаква по-късно тази година. То ще даде отговор дали данните на европейските граждани могат безопасно да бъдат разпращани по света. Ако съдът отсъди, че безопасността е под въпрос, всеки поток на данни отвъд границите на съюза ще бъде в опасност.

За критиците на процеса по локализация на данните, няма съмнение, че подобни правила са само прелюдия към отслабване на демокрацията. Подобна е ситуацията в Китай, която въведе такъв закона през 2017 г.

"Има корелация между високи нива на корупция и слаби институции с желанието на правителствата да въвеждат подобни мерки", смята Матиас Бауер от брюкселския тинк-танк ECIPE.

Смята се, че мярката се използва от автократичните режими, които искат да получат достъп до информационни системи и да шпионират своите граждани.

Разбира се, защитниците в Европа твърдят, че тяхната версия ще бъде различна.