Русия работи активно върху създаването на независим интернет, предназначен за нея и съюзниците й, съобщава руският всекидневник "Комерсант".

Руското правителство се стреми да създаде собствена система от базови DNS сървъри, което в крайна сметка представлява "алтернативен интернет", а Москва активно си сътрудничи с Китай по този въпрос.

14-те души, които всъщност контролират интернет

14-те души, които всъщност контролират интернет

Глобалната мрежа се пази от шепа хора

Според руснаците в сегашния модел на управление на глобалната мрежа твърде голяма роля играе САЩ. "Всички средства за управление на интернет са в ръцете на Съединените Щати", заяви в интервю за NBC руският президент Русия Владимир Путин.

Въпреки че представителите на неправителствената Интернет корпорация за присвоени имена и адреси, която отговаря за регистрацията на IP-адресите и поддръжката на домейните от първо ниво, непрекъснато повтарят, че няма доминация на нито една страна, опасенията на руските власти не се разсейват.

Руските власти са силно повлияни от идеите на китайския компютърен учен Фан Бинсин, ИТ-специалист и бивш ректор на Пекинския университет по комуникации. Бинсин е известен като "бащата на голямата защитна стена на Китай" и създава концепцията за "киберсуверенитет".

Според него този тип суверенитет се базира на 4 принципа: националните държави да имат пълен контрол върху своите сегменти на интернет; държавата да има възможност да защитава своя интернет сегмент от всякакви външни атаки; всички държави да имат равни права при използването на ресурсите на интернет; други страни да не могат да контролират базовите DNS-директории, чрез които се осъществява достъп до китайските сайтове.

Бащата на интернет 28 години по-късно: Трите тенденции, застрашаващи глобалната мрежата

Бащата на интернет 28 години по-късно: Трите тенденции, застрашаващи глобалната мрежата

Можем ли да се справим с тях?

И Кремъл, и китайският учен са силно загрижени за контрола на САЩ върху интернет. Те смятат, че Вашингтон може да ограничи достъпа до световната мрежа на някоя държава, ако отношенията се влошат.

Русия е склонна да сподели своя интернет с държавите от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Първоначалната информация за собствена система от сървъри на Русия се появи през 2017 г. Информационна агенция РБК съобщи, че работата по проекта е възложена на министерствата на информацията и на външните работи. Идеята тогава бе критикувана от много експерти като ненужна и твърде скъпа.