Изпълнителният директор на Wikimedia Foundation, която управлява свободната енциклопедия Wikipedia, подаде оставка, след като отрече, че организацията обмисля създаването на търсачка.

Лили Третиков написа в имейл изявление, че било време „да продължи нататък”, предаде BBС.

Изтекла бележка, внушаваща, че фондацията се опитва да направи „свободна от реклами” търсачка, разстрои доброволческата общност на Wikimedia. Мнозина бяха ядосани от това, че темата не е била дискутирана, тъй като прозрачността е от ключово значение за характера на организацията.

През септември 2015 г. Уикимедия получи дарение от 250 000 долара от тръста Knight Foundation, за да работи за „създаване на нови модели за намиране на информация чрез подкрепа на първи етап от разработването на проекта Knowledge Engine от Wikipedia – система за откриване на надеждна и достоверна публична информация в интернет”, сочи документ, качен в пространството от самата Wikimedia.

Обобщението на проекта твърди, че Knowledge Engine ще бъде „първата прозрачна търсачка в света, както и първата, произхождаща от Wikimedia Foundation”.

Като лидери на екипа са посочени изпълнителният директор Лили Третиков, вицепрезидентът Вес Моран и главният директор на отдела за търсене и откриване на Wikimedia Томаш Финк.

Запознайте се с новия шеф на Wikipedia

Запознайте се с новия шеф на Wikipedia

Лила Третиков бяга от Съветския съюз, за да опознае свободата в Америка. Сега тя иска да спаси популярната енциклопедия именно с отношението си към свободното слово.

Третиков и Моран написаха в общо изявление, че е бил създаден нов екип, чиято задача е да проучва „как потребителите на Уикимедия търсят, намират и се ангажират със съдържанието”. Те обаче отрекоха, че крайната цел е търсачка.

„Какво не правим? Не създаваме глобална търсачка. Не правим нов, отделен продукт на Уикимедия... Не се опитваме да се състезаваме с други платформи, включително и Google”, добавиха те.

Редакторът на Wikipedia Уилям Беутлер наскоро каза пред уебсайта Motherboard, че противоречието в информацията е било резултат от „културен сблъсък” между фондацията и нейните доброволци.