За да бъдем успешни, трябва да развиваме информационните си и комуникационните технологии, електронното правителство и да задълбочим сътрудничеството си с международните компании. Това ще бъде основен приоритет за българското правителство, защото именно с развитие на информационното общество и икономиката, базирана на знанието, страната ни ще допринесе за изпълнение на целите на Лисабонската стратегия.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев при откриването на Деня на българските иновации в Брюксел, организиран от Майкрософт, съобщиха от правителствената пресслужба. България има силни традиции в иновациите, които датират отпреди 1989 г. - традицията все още е жива, но ние осъзнаваме, че не можем да се основаваме единствено на нея, допълни той.

Повече от 80 на сто от българските студенти работят с интернет, а всички университети са компютъризирани. Броят на притежателите на компютри в България се е увеличил двойно в сравнение с 2004 г. и те са вече 30 % от хората у нас. До края на година пък на 12 ученици ще се пада по един компютър. Тези статистически данни премиерът Сергей Станишев изтъкна като доказателство за солидните темпове на растеж в сферата на приложението на информационните технологии.

Той се ангажира да работи за подобряването на тези показатели като подчерта необходимостта от развитие на сектора. Нивото на образованието в България остава все още много високо, което се дължи както на добрите традиции, така и на инициативата на самите студенти и качествата на преподавателите, допълни още той.

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че секторът на информационните технологии у нас формира 10 на сто от БВП, което го нарежда на второ място по принос към икономическия растеж на страната след туризма. За тази тенденция допринася либерализираният телекомуникационен пазар и конкурентноспособността на ИТ индустрията у нас.

Премиерът информира присъстващите за отличните икономически показатели на България. Той подчерта, че компании ни, не само големите, но и по-малките, са много динамични и открити за партньорство, а 80 на сто от тях вече работят с партньори от ЕС и САЩ.

Презентация на форума, в който се включиха многобройни представители на европейските институции, висши мениджъри на Майкрософт и на големи компании от ИКТ сектора, дипломати и журналисти, направи председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков. Той представи състоянието и бъдещето на сектора на информационните и комуникационни технологии в контекста на членството ни в Европейския съюз.

България ще отстоява правото си свободно да определя енергийния си микс и ще настоява за единни стандарти на ЕС в областта на ядрената енергетика, каза премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистическо питане. То бе свързано с темата енергетика, която предстои да бъде дискутирана по-късно в рамките срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС.

С предстоящата Берлинска декларация е важно да бъде даден ясен политически знак за преодоляване на институционалната криза, свързана с европейската конституция. Това заяви премиерът Сергей Станишев на питане за проекта за декларация по повод 50-годишнината от подписването на Римските договори, който също ще бъде сред темите на дискусиите днес и утре.