Стотици хиляди Windows компютри по целия свят бяха заразени с криптовируса WannaCry в последните дни. И докато организациите се възстановяват от това фиаско, експертите по сигурност търсят причините, довели до взривното разпространение на заразата.

В анализ, публикуван днес от финландската компания за киберсигурност F-Secure, се посочва, че Китай и Русия са две от най-силно засегнатите държави от WannaCry. Има основателна причина за това: много голям брой компютри в тези държави работят с пиратски копия на Windows.

Microsoft затвори уязвимостта, използвана от WannaCry, с регулярния "Patch Tuesday" (ъпдейт, който компанията пуска веднъж месечно във вторник), така че всички системи, работещи под Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, бяха защитени преди WannaCry да се развихри.

И тъй като заразата покоси най-вече компютрите с по-стари версии на Windows, Microsoft пусна кръпка и за вече неподдържаните системи Windows XP и Windows Server 2003. Компанията призова потребителите, работещи с която и да е от тези версии, да инсталират ъпдейта възможно най-скоро, за да ограничат въздействието на WannaCry.

Има един голям проблем обаче. Потребителите, използващи пиратски Windows копия, не могат да инсталират актуализации, без значение дали става въпрос за поддържани или неподдържани версии на Windows. Дори и да се ползват някакви вратички за заобикаляне на тази бариера, Microsoft прилага и други ограничения, които затрудняват ъпдейта на пиратските копия.

Източник: Тechnews.bg