Според някои експертни оценки Китай е унищожил около 30 хиляди реки поради бързото развитие на индустрията в страната. В Поднебесната империя 40% от водните обекти не могат да се използват като източник на питейна вода, а половината от тези 40% не са подходящи дори за измиване на ръцете.

От къде може да се вземе чиста вода за поне част от 1,5 милиардното население на азиатския гигант? Как от къде - от един от най-големите сладководни резервоари на планетата. Нека се запознаем по-отблизо с идеята да се доставя вода от езерото Байкал директно в Китай, пише zen.yandex.ru.

Но първо една уговорка: Федералните служители заявиха, че на този етап не може да става дума за реализирането на подобни проекти, така че не може да се каже надеждно, че такъв водопроводът ще бъде изграден. Министерството на природните ресурси заяви, че подобни проекти днес дори не се обсъждат в Русия.

Но ако идеята успее да бъде реализирана:

Това ще бъде най-голямата водоснабдителна система в света.

Дължината й ще бъде 2000 километра, а водата ще пътува до дестинацията за почти седмица.

Но в това отношение учените имат въпрос: дали водата ще загуби качеството и лечебните си свойства, след като тръгне по този дълъг път. В този случай китайските предприемачи имат резервна възможност. Нов завод за бутилиране на животворната вода в бутилки ще бъде построен точно на брега на езерото. Обмисля се и възможността за изграждане на железопътни линии и транспортиране на вода в цистерни - резервоари. Така водата нямало да загуби перфектните си питейни свойства.

Ако идеята трябва да бъде реализирана, тя трябва да осигури прясна вода за около 500 милиона души в Китай. Но няма ли този проект да нанесе непоправими щети на уникалната флора и фауна на това красиво място?

Защото езерото Байкал е дом на редица редки видове същества, живеещи само в неговите кристално чисти води.

Какво ще спечели Русия от този газопровод

Учените не отричат ​​техническата възможност за изграждане на такъв водопровод, но какво ще спечели Русия от това съоръжение?

След 2015 г. Русия започна много тясно сътрудничество с властите в Пекин. Китайските инвестиции помогнаха за поддържане на руската икономика, която пострада от конфликтите с Украйна и последвали западни санкции.

Инвестициите и сътрудничеството продължават и до днес. Китай уверява, че този тръбопровод ще бъде от полза и за двете страни и естественият баланс няма да бъде нарушен. Парите ще отидат за развитието на региона на Сибир.

Остава да се надяваме, пишат авторите на изданието, че в името на изпълнението на глобалните планове за сътрудничество нашите власти няма да допуснат унищожаването на това чудо на природата.

И припомнят още веднъж , че Министерството на природните ресурси казва, че проектите за изграждане на водопровод от Байкал до Китай дори не се обсъждат на днешния етап.