Добивът на петрол някога беше най-силният двигател на Аляска. Но през последните години индустрията отслабва и отслабва, а през тази година тя разочарова с най-лошото си представяне от 1977 година насам. И въпросът е защо един от най-заможните хора в Щатите и един сред най-богатите в света обръща гръб на Тексас, който е в подем, и залага на Аляска?

Мултимилиардерът, Джефри Хилдебранд, известен в южния щат с инвестициите в изоставени стари петролни и газови залежи и тяхното възраждане, сега иска да направи следващия си голям удар.

И той залага на Аляска, където неговия холдинг Hilcorp Energy вече изкупува стари кладенци и тръбопроводи, от които иска да се освободи British Petroleum, разказва специализирания сайт OilPrices. Британският гигант напуска щата, където вече работи от 60 години.

Към момента Hilcorp Energy е изкупила активи на BP на стойност от 5,6 милиарда долара въпреки фактът, че от години кладенците в Аляска се смятат за пресъхнали.

Но Джефри Хилдебранд е сигурен, че инвестицията му е добра. Най-малкото като се има предвид, че годишните приходи от придобитите активи са близо 4 пъти по-големи от платената сума.

Нещо повече - инвестицията в кладенците в Аляска ще носи на милиардера приходи значително по-дълго време от досегашните му по-значителни вложения в добива на шистов петрол и газ в Тексас.

"Шистовите кладенци губят до 70% от капацитета си за добив през първата година на експлоатация, което означава, че компаниите трябва непрекъснато да инвестират пари в нови и нови сондажи, за да поддържат производството", обяснява Bloomberg.

"За разлика от тях конвенционалните кладенци губят едва по 5% от капацитета си на година от началото на експлоатацията, осигурявайки по-значителни перспективи за добив", обясняват от изданието.