"Северен поток 2" определено ще бъде завършен до края на 2021 г., заяви председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков, предаде ТАСС.

"Активната работа е в ход, но остава още доста да се свърши", каза Зубков. "Със сигурност проектът ще бъде завършен тази година."

По думите му около 90-92% от дейностите вече са извършени.

По-рано тази година "Газпром" предупреди инвеститорите, че проектът "Северен поток 2" може да бъде спрян или напълно прекратен поради извънредни обстоятелства, включително "политически натиск".

Проектът, който раздели Европа и предизвика съпротива и критики от САЩ, продължава с работата по полагане на тръби в датските териториални води. САЩ обаче заплашват с повече санкции срещу субекти, които помагат на руската компания, и срещу партньорите в проекта, тъй като се стремят да спрат изцяло работата по него.

Германия, крайната точка на газопровода, винаги е гледала на ръководения от Русия проект от икономическа гледна точка, докато САЩ, прибалтийските държави, Полша и Европейският съюз (ЕС), изразиха загриженост, че Русия ще използва продажбите на газ и монополната позиция на "Газпром" в региона като политически инструмент.

Президентът на САЩ Джо Байдън "продължава да вярва, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на брифинг в края на януари.

През последните месеци САЩ разшириха санкциите срещу доставчиците на услуги и плавателните съдове, участващи в изграждането на "Северен поток 2", в нов опит да попречат на проекта. Все още има участък от трасето на тръбопровода, който трябва да бъде положен в морето в датски води, но САЩ сега се насочват към всеки, който помага по какъвто и да е начин за завършването му.