Руският енергиен гигант "Газпром" доминира в газовия сектор на страната от десетилетия. Други компании, като "Роснефть", се опитаха (и не успяха) да убедят Кремъл да осигури изравнени условия за игра при равни условия. Контролът на "Газпром" се основава върху монопола върху над използването на тръбопроводи в страната, пише Вананд Великсетян за Oilprice.

Това беше преди успехът на Novatek в разработването на масивния проект за втечнен природен газ "Ямал" да създаде така необходимата диверсификация за руската енергийна индустрия. А сега компанията ще е и първата, която ще се промени спрямо изискванията на пазара и ще започне да произвежда водород, обявиха от самата нея.

Причината за това е, че основните пазари, на които тя доставя, са Европа и Източна Азия, а там се производството на "устойчиви" енергийни източници става все по-важно, а с промяната на стратегията си Novatek се отклонява значително от установените традиции в руската енергетика.

За целта първоначално компанията беше подписала договор със Siemens и Казанкомпрессормаш на стойност 130 млн. евро, според който трите трябваше да си партнират при оборудването и технологиите за износ на водорода, който ще се произвежда от прокета "Об", където компанията добива и втечнен природен газ. По последни данни обаче Novatek се изтегля от споразумението.

Вместо това, тя ще си партнира с друга германска компания - Linde, съвместно с която ще преобразува водорода в амоняк. Целта е той да се транспортира по-лесно, тъй като водородът има три състояния, позволяващи неговото транспортиране: газ, втечнен при замразяване до -253 градуса и чрез други химикали като амоняка.

Така диверсификацията на дейностите на Novatek може да я превърне в една от компаниите, преминаващи към добив на водород глобално, както и лидер по отношение промяната за руските компании изобщо.