Веригата "Феста Хотели", която управлява 7 обекта в страната, откри обновения си хотел "Феста Виа Понтика" в град Поморие. След като беше основно ремонтиран през 2018 година, през месец май той отвори ремонтиран и с изцяло ново крило.

Общата инвестиция в промяната възлиза на над 18 милиона лева, съобщи пред Money.bg Ивелина Гацева, изпълнителен директор на компанията.

Основна част от инвестицията отива за изграждането на допълнителен капацитет от 176 стаи, като през този сезон общият им брой достига 270. "Голямо предизвикателство за нас, миналия и този сезон, е да препозиционираме разширения и реконструиран обект и да спечелим солидна база почитатели на хотела, на които да разчитаме през годините", обяснява още Гацева.

"Създадохме всички условия за развитие на комплекс в пазарния сегмент морска ултра ол инклузив почивка с акцент върху семействата", казва още тя. "Заложихме на богата анимация не само за детската ни аудитория, но и за възрастните. На територията на комплекса изградихме голям открит амфитеатър, а във винения бар - сцена".

След ремонтът хотелът разполага вече и с конферентна зала с капацитет от 250 места и ресторант с 520 места.

Инвестиция насред сложен сезон

Обновеният хотел обаче се изправя пред променена туристическа конюнктура в сравнение с предишните години от преди ремонта. След няколко рекордни години очакванията през 2019-а са за застой и дори спад на пазара у нас.

"За никого в бранша не е тайна, че сезон лято 2019 е меко казано сложен. След няколко години на възход за морския продукт на България дойде и очакваната година на застой, а може би и в крайна сметка на спад", коментира Гацева. Обяснението е просто - големите дестинации в нашия ценови сегмент като Турция, Египет, Тунис и Мароко се завърнаха с пълна сила. Те отново привличат туристите, които изгубиха покрай политическите си проблеми.

"През пролетта статистиките за очаквани резервации в България бяха много черни, говореше се за 35-40% спад на ранните записвания и загуба на интерес към нашата дестинация. Към момента тези изоставания са до голяма степен наваксани, като основните туроператори отчитат минус 7-10% към настоящия момент", казва туристическият експерт.

Според нея обаче тази тенденция ще се усети по-слабо от веригата, която управлява. "До известна степен нашите обекти са изключение от общия тренд. От години залагаме на политика, която не разчита на бързи печалби, а се стреми към устойчивост и качество на предлагания продукт", смята Гацева.