Унгарското правителство потвърди намерението си да превърне страната в най-големия европейски център за производство на батерии за електрически превозни средства, съобщи ТАСС. Унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сийярто обяви, че китайската компания Eve Power, която се смята за девета в света по обем на производството на батерии, ще построи първия си завод в Европа в Дебрецен, инвестирайки в него над 1 милиард евро.

"Държавата (Унгария) ще отпусне 14 милиарда форинта (38 милиона евро) за финансиране на проекта на обща стойност 400 милиарда форинта (около 1,08 милиарда евро), който ще помогне за създаването на повече от 1000 нови работни места", коментира министрът на външните работи на Унгария след среща с китайските партньори, съобщи ТАСС.

Унгария съкрати почти наполовина потреблението на газ в производството

Страната в ЕС, която съкрати почти наполовина потреблението на газ в производството

През 2022 г. ЕС като цяло намали потреблението на газ с 10%

Той отбелязва, че този завод ще осигурава доставки на батерии на автомобилните предприятията на германската автомобилостроителна компания BMW, които са разположени на територията на Унгария.

Унгарският външен министър е обявил още, че правителството планира да модернизира ВиК системата на Дебрецен, която също ще се използва за доставка на технологична вода към новия китайски завод.

Solar MD откри фабрика за батерии за съхранение на енергия в Русе

Българска компания с бизнес в Африка откри фабрика за батерии в Русе

Заводът ще сглобява батерии, произведени в Китай

Министърът също така допълва, че сега автомобилният транспорт в страната генерира 14% от вредните емисии в атмосферата и преходът към електрически двигатели ще бъде от голямо значение за решаването на екологичните проблеми. "Без електрически превозни средства няма да успеем да реализираме европейската "зелена сделка", а електромобилите пък са невъзможни без електрически батерии", подчертава външният министър. По думите му, до 2030 г. търсенето на батерии за електромобили (в света) ще се увеличи 10 пъти.

Сега световен лидер при производството на батерии за електромобили е Китай, следван от САЩ и Германия. Унгария е на четвърто място по този вид производство, и в страната вече компании от Китай и Южна Корея са открили свои предприятия.

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Каква (може да) е сделката за 10 милиарда долара