След като преди две седмици Xpeng Motors, които са основния конкурент на Tesla в Китай, получиха нов рунд на финансиране на стойност 500 млн. долара, сега компанията се е прицелила към набирането на още по-големи капитали, става ясно от заявката ѝ да се листне на Нюйоркската фондов борса.

Макар че от компанията не разкриват колко акции клас А ще продадат, тези от клас бе ще са малко под 430 хил. Разликата е в броя гласове, които ценните книги дават на общото събрание на компанията, като в първия случай гласът е 1, а във втория всяка акция позволява 10 гласа. Планът е да наберат на тържището около 100 млн. долара, но сумата може да търпи промени, посочват от CNBC.

Xpeng Motors получи $500 млн. инвестиция

Китайски конкурент на Tesla получи нови $500 млн.

През този месец компанията започна доставките на новия си седан P7, конкурент на Model 3

Интересното е, че ходът на Xpeng идва на фона на отлив от китайски компании от американските капиталови пазари през последните месеци. До това тяхно решение се стигна в резултат на продължаващото напрежение между САЩ и Китай и увеличаването на санкциите между страните.

За производителя на електромобили обаче решението е продиктувано от все по-интензивната конкуренция от страна на други бизнеси на китайския пазар, включително Li Auto, която наскоро също се листна на американска борса, WM Motor и Nio. Разбира се, основният конкурент за всички тях си остава Tesla, която вече има и завод в Китай.

Засега Xpeng предлага два електромобила на пазара - SUV-то G3 и седана P7 (на снимката), който е пряк конкурент на Model 3 на Tesla. Неговото производство стартира през май и до момента са продадени малко под 2 хил. бройки, а прогнозата е догодина портфолиото на производителя да бъде допълнено и от трети модел.