Има инфраструктурни начинания, струващи десетки милиарди долари. Инвеститорите и инженерите, които стоят зад тях, не случайно ги наричат мегапроекти.

Представяме най-големите и скъпи строителни проекти в света, чиято реализация е в ход през тази година.

Снимка 256157

Източник: iStock

Джубайл II

Цена: 11 милиарда долара 

Индустриалният град Джубаил в Саудитска Арабия е построен през 70-те години, на минали век но в момента се развива бързо, като разширението му до 6200 хектара трябва да бъде завършено до 2024 година. Проектът е толкова голям, че е разделен на четири фази, той ще включва още 100 завода и рафинерии. 

Процесът на изкопни работи изисква пренасяне на над 30 милиона кубически метра земя за запълване, полагане на тръбопроводи с диаметър 4 метра за снабдяване с вода от морето до промишлени съоръжения с дебит от 200 хиляди кубически метра на час 

Като част от процеса на разширяване, до 2026 г. ще бъдат добавени още 50 000 жилищни сгради.

Снимка 399645

Източник: Wikipedia

Международно летище Daxing в Пекин

Цена: 13 милиарда долара

Второто летище на китайската столица ще може да обслужва до 100 милиона пътници годишно. При изграждането са използвани 1,6 милиона кубически метра бетон, 52 хиляди тона стомана. Съоръжението обхваща площ от 47 квадратни км, включително писти за излитане и кацане. 

Две от трите най-големи китайски авиокомпании, China Eastern Airlines и China Southern Airlines, ще се преместят на летището, на 70 км южно от Пекин, когато проектът приключи в края на следващата година.

Снимка 399646

Източник: Crossrail

Лондонска жп система Crossrail

Разходи: 23 милиарда долара 

Проектът Crossrail London Rail System включва повече от 40 км допълнителни жп маршрути, които ще свържат 40 станции в Лондон и Югоизточна Англия. 

Новата железопътна линия ще бъде известна като "Линия Елизабет". Тя ще бъде отворена тази година. 

Проектът предвижда изграждането на нова линия, която ще преминава от Рединг и Хийтроу на запад през 42 км нови тунели под Лондон до Шенфилд и Аби Ууд на изток. 

Новата линия трябва да бъде напълно интегрирана със сегашната транспортна мрежа в Лондон и ще се управлява от компанията Transport for London.

Снимка 399647

Източник: Wikipedia

"Дубайленд"

Стойност: 64 милиарда долара 

Проектът обхваща 173 квадратни километра и включва тематични паркове, спортни площадки, най-големият хотел в света. Проектът трябва да бъде завършен до 2025 година. 

Паркът, който е еднакъвпо размер с лондонския Хайд парк, ще включва 30 км пешеходни пътеки, 20 км пътеки за джогинг, повече от 14 км велосипедни алеи и 7 км еко пътеки. Също така ще има 55 детски площадки, 45 спортни площадки, 5 основни зони за мероприятия, търговски площи, ресторанти и кафенета.

Снимка 329298

Източник: YouTube

Високоскоростна жп линия в Калифорния

Цена: 70 милиарда долара 

Железопътната линия ще бъде изградена между Лос Анджелис и Сан Франциско, тя ще бъде готова до 2030 година. Линията ще намали времето за пътуване между двата града до два часа и 40 минути със скорости на пътуване до 350 км в час. В крайна сметка системата разширена до Сакраменто и Сан Диего, с обща дължина 1300 к. като включва 24 гари. 

Но предвид превишаването на разходите и преразгледания бюджет, според те са нараснали с 20%, проектът все още е във "висящо положение".

Снимка 399655

Източник: Wikipedia

Китайски проект за прехвърляне на вода от юг на север

Цена: 78 милиарда долара

Китай изгражда 3 гигантски канала, за да доставя 44.8 милиарда кубически метра годишно прясна вода от река Яндзъ в Южен Китай до сухи и индустриално развити райони на страната на север. 

Очаква се реализацията на този грандиозен проект да отнеме 48 години. 

От момента на обсъждане на идеята и преди началото на изпълнението, тя вече изминаха 50 години. Когато бъде завършен, проектът ще свърже четирите основни реки на Китай - Яндзъ, Жълтата река, Хуайхе и Хай.

Снимка 399656

Източник: flickr

Международно летище Ал Мактум, Дубай

Цена: 82 милиарда долара 

След приключването на строителството, второто летище на Дубай ще стане най-голямото в света и ще обслужва 160 милиона пътници годишно. 

На първия етап се планира да се добавят две нови писти и два нови пасажерски терминала. 

В крайна сметка новото летище ще има 5 паралелни писти, разположени достатъчно далеч една от друга, така че да могат да се използват едновременно.

Снимка 399657

Източник: Wikipedia

Международна космическа станция

Разходи: 150 милиарда долара 

Предложеното разширение, официално завършено през 2011 г., включва добавянето на 4 нови модула през 2018-а и 2019 година. МКС е най-голямото изкуствено тяло в околоземна орбита и често може да се види с невъоръжено око от Земята.