До момента единствено големите институции, разбирай фондовете, имаха достъп до закупуване на акции по време на първичните публични предлагания. Това им даваше значително предимство, защото обикновено при листванията на компаниите техните ценни книги се продават със значителна отстъпка.

Така фондовете могат да генерират значителни печалби, купувайки с отстъпка и продавайки на борсовата цена. Но Robinhood, зад която стои и българинът Влад Тенев, може да промени така, защото компанията оповести, че пуска функционалност на платформата си, чрез която и индивидуалните малки инвеститори ще имат достъп до първичните публични предлагания на компаниите.

IPO Access се очаква да е достъпен през следващите няколко седмици, a първата компания, чийто акции ще са достъпни до дребните инвеститори, ще е производителят на медицински консумативи Figs.

"Това ще е първото първично публично предлагане, което ще бъде включено на платформата Robinhood и може да произлязат рискове от нейното използване, които не можем да предвидим", констатират от компанията. "Сред тях са рискове, свързани с технологията и оперирането на платформата, както и публичността и използването на социални медии, което не можем да контролираме."

Разбира се, пред търговията на акции в Robinhood ще има някакви ограничения. От самата платформа прогнозират, че едва около 1% от акциите клас А ще могат по тяхна молба да се предоставят на индивидуалните инвеститори.

От Zero Hedge повдигат въпроса дали платформата не включва новата функционалност непосредствено преди собственото си листване, с което на практика да влияе върху цената си. Предстои да разберем.