Русия се подготвя за безпрецедентна вълна на инвестиции в Арктика. Кабинетът одобри промени в данъчното законодателство, с което въвежда редица облекчения за компаниите, които са готови да инвестират в ледения регион в търсене на природен газ и петрол.

В някои от случаите данъчната ставка за дружествата ще падне до нулата, като така дружествата ще имат стимул да работят в трудния регион, в който разходите са високи.

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Първата доставка от новия газов завод тръгва днес

Новият министър-председател Михаил Мишустин посочи пред членовете на кабинета, че се очакват инвестиции от $231 милиарда.

Арктика е поставена високо в политическия дневен ред на Русия, а правителството се чуди как да постигне заложените 80 милиона тона доставки през Северно море до 2024 г. Трасето е сред приоритетите на президента Владимир Путин.

Русия строи огромни ледоразбивачи, за да прокара нови маршрути в Арктика

Русия строи огромни ледоразбивачи, за да прокара нови маршрути в Арктика

Корабите струват общо $320 милиона, ще превозват природен газ към Европа и Азия

Очакват се нови проекти и в морето, и на сушата. Общите инвестиции ще достигнат 14,7 трилиона рубли ($231 милиарда), заяви Александър Козлов, министър на развитието на Далечния изток и Арктика. Сумата включва и три офшорни проекта на стойност 1,77 трилиона рубли ($27,6 милиарда). Те ще бъдат облагани с едва 5% върху производството за първите 15 години.

Петрохимическите проекти също ще получат облекчения. Според Козлов данъкът при извличане на минерали ще бъде нула, а крайният резултат ще бъде три нови проекта с общи инвестиции в размер на 2,9 трилиона рубли ($46 милиарда). Най-вероятно "Газпром" ще застане зад тях.

За компаниите, които търсят петрол, също ще има 0% данък за първите 12 години. Козлов чака 10 трилиона рубли ($157 милиарда) инвестиции.

Арктика ли е следващата точка в борбата между Китай и САЩ за световно господство?

Арктика ли е следващата точка в борбата между Китай и САЩ за световно господство?

Пекин се определя като "почти арктическа държава" и проявява все по-голям интерес към региона