Samsung Electronics Co. обмисля да инвестира до $17 млрд. в изграждането на завод за производство на чипове в Аризона, Тексас или Ню Йорк, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Очаква се в него да работят до 1 900 души, а планът е той да започне производство от края на 2022 г.

Желанието на южнокорейската компания да инвестира в САЩ идва в момент, в който Вашингтон обмисля да вложи милиарди долари, за да укрепи и разшири производството на чипове в страната, за да намали зависимостта си от Тайван, Китай и Южна Корея.

Samsung оглежда локации във Феникс, Остин и край Ню Йорк, а крайното решение ще зависи до голяма степен и от възможността за помощ от страна на федералното правителство, която да компенсира тази, предлагана от други правителства, както и по-ниските разходи в други части на света. Помощта включва данъчни облекчения, подобрена инфраструктура и други.

Досега САЩ не е предоставяла помощ за изграждането на заводи в тази индустрия, но пандемията подчерта проблемите, които прекъсването на веригите за доставки създава. Чиповете са нужни за редица технологии — от 5G телефони до изтребители. Междувременно делът на САЩ в производството на чипове намалява до около 12%, според Boston Consulting Group. Нужна е значителна финансова помощ за обръщане на тенденцията, казват от компанията.

През 2020 г. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) съобщи, че ще инвестира в изграждането на завод във Феникс и през декември придоби земята за инвестиционния проект на стойност $12 млрд.

TSMC произвежда чипове по поръчка от други компании. Samsung също приема поръчки и това ще бъде фокусът на новия завод в САЩ, но има и редица собствени продукти, които използват чиповете от фабриките ѝ.

TSMC инвестира $12 млрд. в завод в САЩ

Третият най-голям производител на чипове в света изгражда завод за $12 млрд. в САЩ

Вашингтон бе притеснен, че американските технологични компании разчитат твърде много на веригите за доставки в Азия