Samsung Electronics обмисля Остин, Тексас, като вариант за изграждането на планирания си завод за чипове за 17 милиарда долара в САЩ, където се очаква да бъдат създадени 1800 работни места. Това показват документи, подадени до властите в щата и цитирани от CNBC.

От компанията очакват да се възползват от данъчни облекчения в размер на 805,5 милиона долара за период от 20 години.

От ръководството на производителя посочват, че ако Остин бъде избран за изграждането на завода, работата по него ще може да започне през второто тримесечие на тази година. Самата фабрика ще може да отвори врати през третото тримесечие на 2023 година.

Тази инвестиция е ключова за Samsung, която има големи клиенти за чиповете си в САЩ, включително Tesla, Qualcomm и Nvidia.

Samsung инвестира $17 млрд. в завод в САЩ

Samsung инвестира $17 млрд. в завод в САЩ

Компанията обаче очаква правителството да ѝ осигури финансова помощ

Според документите заводът ще бъде разположен на 650 000 квадратни метра, а цялата площ на базата ще бъде от 259 хектара земя, която вече е собственост на компанията.

Желанието на южнокорейската компания да инвестира в САЩ идва в момент, в който Вашингтон обмисля да вложи милиарди долари, за да укрепи и разшири производството на чипове в страната, за да намали зависимостта си от Тайван, Китай и Южна Корея.

Преди дни стана ясно, че Samsung оглежда локации във Феникс, Остин и край Ню Йорк, а крайното решение ще зависи до голяма степен и от възможността за помощ от страна на федералното правителство, която да компенсира тази, предлагана от други правителства, както и по-ниските разходи в други части на света.