Американското правителство плати 25 млн. долара за дял в базираната в Дълбин минна компания за добив на метали за батерии, предаде Oilprice. Причината е, че страната иска да намали зависимостта на веригата си на доставки от Китай, който пък доминира отрасъла.

Със средствата, осигурени от US International Development Finance Corporation, TechMet ще разработи мина за кобалт и никел в Бразилия. Това са основни метали за литиево-йонните батерии, които се използват за производството на електромобили, смартфони и таблети.

Според прогнозите за находището Пиауй, намиращо се в североизточната част на страната, то съдържа до 72 млн. тона от двата метала. "Инвестирането в материалите за развитите технологии е критично важен аспект на подпомагането на развитието им и на външната политика на САЩ", каза главният изпълнителен директор на правителствената агенция Адам Болер в изявление.

Tesla сама ще добива литий за батериите си

Tesla сама ще добива литий за батериите си

Компанията обеща по-евтини батерии и електромобил с цена $25 хил.

Финансирането за основаната през 2017 г. TechMet е първият случай, в който САЩ инвестира директно в минна компания. До момента тя разработва мина за калай и волфрам в Руанда, мина за редки метали в Бурунди и литиево-йонен проект в Канада. TechMet е и производител на ванадий, който е особено важен за направата на ядрени реактори.

Вложението идва по-малко от седмица, след като беше обявено извънредно положение в минната индустрия на страната. Със същата директива беше изискан доклад за въздействието на мита, производствени квоти и други търговски ограничения върху минната промишленост на Китай, тъй като администрацията на президента Тръмп се опасява, че запасите на Поднебесната империя могат да се използват като геополитически и икономически коз срещу САЩ.

Това не е изненадващо становище - в Китай се произвеждат две трети от литиево-йонните батерии глобално, а страната предприе стратегически стъпки, за да подсигури достъпа до необходимите за направата им метали от Африка и Латинска Америка. В отговор на това, от Пентагона обещаха да финансират вътрешния добив на подобни вещества и някои международни проекти.

Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден

Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден

Заради по-слаби очаквания за търсенето на електромобили в Китай и Южна Корея