Производителят на електромобили Tesla планира многомилионно разширение на новата си фабрика Gigafactory в Тексас, САЩ. Компанията на Илон Мъск вече е подала заявление до компетентния орган на американския щат, в което се предвижда инвестиция в размер на почти $776 милиона, пише Bloomberg.

Планирани са пет допълнителни съоръжения, сред които и лаборатория за изпитания. Очаква се Tesla да проведе своя официален "Ден на инвеститора" в гигафабриката на 1 март и тогава да обяви конкретните си планове за разширяване.

Лидерът на пазара на електромобили започна производство в завода миналата година и в момента там се произвежда захранваният с батерии Model Y.

Стана ясно, че Илон Мъск е назначил по новия проект в Тексас ръководител от Китай, който е отговарял за изграждането на гигафабриката в Шанхай, за да помогне за управлението на фабриката.

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Според информация на мексиканските медии, Илон Мъск иска заводът за електромобили да е до мексиканския град Монтерей

На този фон доставките на Tesla за четвъртото тримесечие на 2022 година не отговориха на пазарните прогнози. Компанията преминава през намален производствен график в завода си в Шанхай до този януари, удължавайки периода на намалено производство, който започна през декември миналата година.

В края на 2002-а в световните медии се появи информацията, че петият завод на американския производител на електромобили ще бъде построен близо до мексиканския град Монтерей.

Милионният град се намира близо до границата с Тексас и вече е дом на над 4200 чуждестранни компании, сред които много от автомобилната индустрия, като Mercedes-Benz, General Motors и Hyundai.

Все още не са известни подробности за това какъв тип превозни средства ще се произвеждат в Мексико и колко средства ще похарчи Tesla. Според статия на мексиканския вестник Reforma първоначално Tesla възнамерява да инвестира от $800 милиона до $1 милиард.

Живееше във фабриката, а сега може да наследи Илон Мъск: Кой е новият №2 в Tesla

Живееше във фабриката, а сега може да наследи Илон Мъск: Кой е новият №2 в Tesla

Том Жу вече отговаря не само за бизнеса в Китай, но и за процесите в Северна Америка, Европа и Азия